56 Sanıklı Kesk Davasına Devam Edildi

2012 yılında yapılan operasyonla gözaltına alınan KESK üye ve yöneticilerinin örgüt üyeliğinden yargılandığı davaya devam edildi.

Duruşma öncesi birçok sivil toplum kuruluşu adliye önünde eylem yaparak, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun yaptığı çağrı üzerine İstanbul Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve üyeleri, duruşması öncesinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi. Tutuklamaların ve yargılamaların hukuksuz olduğunu savunup, arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden grup adına SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak basın açıklaması yaptı. Kavak “13 Ocak, 13 Şubat ve 25 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan operasyonlarla onlarca yönetici ve üyelerimizin gözaltına alınıp, 16 aya varan tutukluluk süreleri yargılanmadan cezalandırmalara dönüşmüştür” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise yaptığı konuşmada, “Koskocaman bir kuruluş normal demokratik mücadelesini verdiği için üyeleri yargı karşısına çıkıyor, hapse atılıyor ve biz de bunu burada ayıplamaya geliyoruz. Bu normalde bir ülkede, uygar, demokratik bir ülkede duyulmuş bir şey değildir. Bu arkadaşlarımıza destek vermekle aynı zamanda memleketimizde demokrasi isteğimizi yüksek sesle haykırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Grup, basın açıklamasının ardından duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi. Öte yandan İstanbul Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar savunmalarını yapmak üzere hakim karşısına çıktı. İstanbul Tabipler Odası Başkanı Selçuk Erez, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, BES Genel Başkanı Fikret Aslan ve sendika üyeleri ise duruşmaya izleyici olarak katıldı.

KESK üyesi 184 kişi 2012-2013'te 28 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınmış, 77'si tutuklanmıştı. Sendika üye ve yöneticisi 56 kişinin ‘’DHKP-C üyesi olmak'' suçlamasıyla yargılandığı İstanbul’daki davanın ilk duruşmasında 24 kişinin tahliyesine, 8 kişinin de tutukluluklarının devamına karar verilmişti. 21 Nisan 2014 tarihli duruşmada ise mahkemenin yaptığı tutukluluk incelemesi sonucunda "DHKP-C üyesi oldukları" iddiası ile 14 ay tutuklu bulunan 8 kişi tahliye edilmiş, davada tutuklu sanık kalmamıştı.
Kaynak: İHA