'Savaşan Devletlerin Tarihçilerinin Gözüyle' Sempozyumu

1. Dünya Savaşı'nın 100| Yılı, Akdeniz Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesi işbirliğiyle 12-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek "Savaşan Devletlerin Tarihçilerinin Gözüyle" konulu uluslararası sempozyumda tartışılacak.

Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun savaşın 100| yılı nedeniyle yapılmasının ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Sempozyumu bu konuda yapılan diğer toplantılardan ayıran en önemli özelliğin savaşan devletlerin tarihçilerinin gözüyle değerlendirilecek olması olduğunu ifade eden Tunç, 1. Dünya Savaşı'nın bütün dünyayı derinden etkileyen, rejim değişiklikleriyle sonuçlanan, dünya siyasi haritasını yeniden şekillendiren tarihin en büyük felaketlerinden birisi olduğunu belirtti.

Savaşta 16 milyon insanın öldüğünü kaydeden Tunç, bu savaşta sivil ölüm oranın da yüksek olduğuna dikkati çekerek, savaşın yarattığı sosyal meselelerin de ülkeleri ve toplumları büyük oranda etkilediğini vurguladı.
Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya başta olmak üzere 1. Dünya Savaşı üzerine akademik çalışma yapan 100'e yakın yabancı bilim adamının katılacağı bir sempozyum olacağını kaydeden Tunç, 1. Dünya Savaşı sırasında uluslararası ilişkiler, savaşan ülkelerdeki siyasi gelişmeler, cephelerdeki askeri hareketlilikler, savaş teknolojisi ve lojistiği göç, sosyo ekonomik hayat ve gündelik yaşamla ilgili bildirilerin bu sempozyum kapsamında değerlendirileceğini belirtti.

Tunç, sempozyumun 12-15 Kasım tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde yapılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA