Meclis Üyelerine 'Yalova'da Jeotermal Potansiyeli ve Kapasitesini Araştırma Projesi' Anlatıldı

Yalova İl Genel Meclisi toplantısında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından "Yalova'da Jeotermal Potansiyeli ve Kapasitesini Araştırma Projesi" hakkında bilgilendirme yapıldı.

Meclisin temmuz ayı ikinci oturumu, Yaşar Demirel başkanlığında, İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda sunum yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Murat Makaracı, "Yalova'da Jeotermal Potansiyeli ve Kapasitesini Araştırma Projesi" adı altında Türkiye'de ilk kez Yalova'da uygulanacak olan projeyle Termal ve Armutlu bölgesindeki jeotermal kaynakların TÜBİTAK öncülüğünde araştırılacağını söyledi.

Makaracı, bunun için 10 milyon liralık bütçeye ihtiyaç duyulacağını belirterek, "Önümüzde birkaç alternatif var. Birincisi Kalkınma Bakanlığının verdiği teşvikler. Turizmle ilgili teşvikleri ve afet teşvikleri olabilir. Önerim; bölgedeki siyasi gücünüzü kullanarak Kalkınma Bakanlığı nezdinde lobi faaliyetleri yapmanız ve bunu o bakanlık aracılığıyla çözmeniz. Bütçenin toplamına baktığımızda bunun Yalova ve Türkiye için önemli olduğunu belirtip destek aranabilir" dedi.

Makaracı, projenin 4 yıl süreceğini sözlerine ekledi.
Demirel ise konuyla ilgili komisyonların gerekli çalışmaları yaptığını bildirerek, Bu çalışmanın TÜBİTAK ile yapılması kararı verildi.

Komisyonlarımız raporlarında jeotermal kaynakları ilimizde faaliyet gösteren turizm belgeli işletmelerin kullandığı, bunun kaynakları tamamen yok etme riski bile taşıdığı, bununla ilgili yeni taleplerin olduğunu belirtti.

Kaynak rezerviyle ilgili bilimsel çalışma konusu Valilik makamına da sunuldu" diye konuştu.

Demirel, bakanlık yetkililerine bu konuda detaylı sunum yapmayı planladıklarını anlattı.
Kaynak: AA