Diyarbakır'da Yıkım

Adıyaman'da 4. derece kanser hastası alan ve şu anda yoğun bakımda tedavi gören hasta, 10 ay önce malulen emekliliğinin iptal edilmesi üzerine ailesiyle zor durumda yaşam mücadelesi veriyor.

Karapınar Mahallesinde yaşayan Abdurrahman Yaşar Değer (47), 2010 yılında bir çimento fabrikasında çalıştığı sırada hastalandı.
Hastaneye giden Değer, doktorların teşhis koyamaması üzerine Ankara'ya sevk edildi. Ankara'da, Değer'e böbrek kanseri teşhisi konuldu. Doktorların hemen ameliyat olması gerektiğini belirtmesi üzerine, Değer'in kanserin bulaştığı böbreği ve pankreası alındı. Memleketine dönen Değer, 2 yıl sonra kanserin diğer organlarına da sıçraması üzerine, Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinden iş göremez raporu alarak malulen emekli oldu.
Günden güne durumu ağırlayan Değer'in, 10 ay önce geçimini sağladığı malulen emeklilik maaşı kesildi. Bunun üzerine Değer'in eşi Endam Değer, çeşitli kurumlara müracaat ederek eşinin tekrar malulen emekli sayılması için girişimlerde bulundu. Ancak şuan kanserin son evresi olan 4. evresine giren Değer için kurumlar malulen emekli olması için olumlu cevap vermedi.
Değer'in eşi Endam Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ve 4 çocuğuyla mutlu bir hayat sürerken eşinin aniden hastalandığını ve 17 gündür yoğum bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Eşinin aldığı ra 2012 yılında malulen emekli olduğunu belirten Değer, "2 yıl boyunca düzenli olarak malulen emeklilik maaşımızı aldık. Aldığımız bu maaşla eşimi tedavisine devam ettik. Bir süre sonra eşim tekrar ameliyata alındı ve karnından kanser kitleleri alındı. Eşimle bankaya gittiğimizde bir baktık ki maaşımız yatmamış ve Sosyal Güvenlik Kurumuna gittiğimizde eşimin sağlıklı olduğuna dair rapor düzenlendiğini ve eşimin sağlıklı olduğu için maaşın kesildiğini söylediler" dedi.

Eşinin hastalığının artarak devam etmesine rağmen kendilerine sağlıklı olduğu raporu düzenlendiğini ifade eden Değer, eşinin maaşının kesilmesiyle zor günler geçirdiklerini ve çalışmaya başladığını belirtti.

Eşinin tekrar malulen emekliliğinin verilmesi için raporlar düzenleyerek gerekli yerlere başvuruda yaptıklarını kaydeden Değer, şöyle konuştu:
"Son olarak Ankara Onkoloji Hastanesi'nde eşime rapor aldık. Eşim kanser hastalığının 4. evresinde artık hayatı tehlikesi ortaya çıkmıştır ve doktorlar bu raporla eşimin kesin olarak malulen emekli olması gerektiğini söylediler. Ancak bu rapora rağmen eşim malulen emekli olamıyor. 4 çocukla perişan durumdayız. Ben sadece eşimin tekrar maaşının bağlanmasını istiyorum. Kirada yaşıyoruz ve kira parası birikmiş durumda. Eşim yoğum bakımda ve 2 günde bir diyalize bağlanıyor.
Kanser hastalığı vücudunu sarmış durumda. Devlet iki yıldan beri 3 bin lira değerinde kanser ilaçları kullanıyor. Eğer sağlam ise devlet niye iki yıldan beri bu ilaçların parasını karşılıyor. Doktorların bile ümit görmediği bir hastanın malulen emekliliği nasıl iptal edilir ve tekrar nasıl maaşı kesilir anlamıyorum. Gaziantep'teki, Malatya'daki gerekli yerlere başvurduk ama malulen emekliliğimizi her defasında ret ettiler. Buradan başta Cumhurbaşkanına, Başbakana ve yetkililere sesleniyorum lütfen mağduriyetimizi gidersinler"
Kaynak: AA