Kiev’de Türkiye-ukrayna İlişkileri Masaya Yatırıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Ukrayna Milli Bilimler Akademisi A.

Kiev’de Türkiye-ukrayna İlişkileri Masaya Yatırıldı
Krımsky Şarkiyat Araştırma Enstitüsü girişimi üzerine Kiev’de “Yeni Dönem Türkiye-Ukrayna İlişkileri: Fırsatlar ve Engeller” konulu yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.


TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Ukrayna’da birçok alanda başarılı projelere imza atan TİKA’nın katkılarıyla Ukrayna Milli Bilimler Akademisi A. Krımsky Şarkiyat Araştırma Enstitüsü girişimi ile Kiev’de “Yeni Dönem Türkiye-Ukrayna İlişkileri: Fırsatlar ve Engeller” konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Uluslararası katılımın yoğun olduğu toplantıya TİKA, Türkiye Kiev Büyükelçiliği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM), Ukrayna Kennan Enstitüsü, Ukrayna Milli Savunma ve Güvenlik Konseyi, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği ve GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü katkıda bulundu.

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin çeşitli boyutlarını samimi bir şekilde Ukrayna’da değişen koşullar ışığında ele alan ve iki ülke arasında stratejik işbirliğinin derinleşmesini amaçlayan toplantı dört oturumdan oluştu. Konuşmacılar arasında Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi, SAM Başkanı, Krymsky Şarkiyat Araştırma Enstitü Müdürü, Ukrayna Milli Savunma ve Güvenlik Konseyi, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı temsilcileri yer aldı. İlk oturumda Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin genel değerlendirilmesini müteakiben iki ülke arasında güvenlik alanında işbirliği masaya yatırıldı. İkinci ve üçüncü oturumlarda ekonomik işbirliği, enerji güvenliği, ulaştırma ve Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin bölgesel perspektifleri ele alındı. Son oturumda ise, bilim, eğitim ve kültür alanlarında işbirliği imkânları tartışıldı. Toplantı sonunda katılımcılar, toplantının gerçekleştirilmesine destek veren TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler

Kaynak: İHA