Doğu Karadeniz'e Turist Akını

Doğu Karadeniz, doğal, tarihi ve kültürel özellikleriyle Ramazan Bayramı'nda da turistlerin uğrak yeri oldu.

Her mevsim doğa ve doğa sporlarına gönül verenler, iş ile şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak isteyenlerin tercihlerinin başında yer alan Doğu Karadeniz, hafta sonu ve bayram tatilinin birleşmesini fırsat bilen turistler ile fındık hasadı için yöreye gelenleri ağırlıyor.
Trabzon'a gelen turistler en çok Çaykara ilçesindeki turizm merkezi Uzungöl, Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı ile Akçaabat ilçesindeki Sera Gölü'nü ziyaret ediyor. Yöredeki yaylalar ise hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde ziyaretçilerine serinleme imkanı sunuyor.
Yörede ayrıca, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası başta olmak üzere Kaçkarlar'ın eteklerindeki yaylalar ve göletleri,Artvin'deki Karagöller'i gezme fırsatı da bulan turistler, yöreye hayranlıklarını gizleyemiyor.
Tesislerin yüzde yüz doluluk oranına ulaştığı Doğu Karadeniz'de yaylalar özellikle piknikçilerin uğrak yerleri arasında bulunuyor. Dağcılık, tracking, yamaç paraşütü, flora, fauna incelemesi, cip safari gibi doğa sporlarına son derece uygun olan yaylaları tercih edenler, sakin ortamda, tertemiz ve serin havada, buz gibi kaynak sularının yanında piknik yapma imkanı bularak bayramın tadını çıkardı.
Manastırlar, kiliseler, kaleler gibi tarihi mekanlar ile az da olsa plajları bünyesinde barındıran Doğu Karadeniz, son yıllarda özellikle alternatif turizme yönelenlerin beğenisini topluyor.
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da özellikle yaz aylarında düzenlenen yayla şenlikleri ve festivallerle yaylalara yerli ve yabancı turist akını olduğunu, bayram dolayısıyla yöredeki turist sayısında ciddi artış yaşandığını ifade etti.

Turistlerin ilgisinden memnun olduklarını ve onları memnun etmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getiren Kansız, "Doğu Karadeniz şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, kent hayatının yorgunluğundan bir an olsun kurtulmak isteyenler ile doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere muhteşem imkanlar sunuyor. Yöremiz, alternatif turizme ilgi duyan, doğaya ve doğa sporlarına gönül verenler için ayrı bir güzellik oluşturuyor" dedi.

-Turizm merkezlerinde trafik arttı
Çamlıhemşin Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun da doğal güzelliklerin yanı sıra termal tesislerin de Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki turizm beldesi Ayder'in değerini ve albenisini artırdığını söyledi.

Bu nedenle Ramazan Bayramı'nı fırsat bilen ziyaretçilerin Ayder ve yöredeki yaylalara akın ettiğini söyleyen Altun, "Bayramda Ayder Yaylası da yerli ve yabancı turistlerle doldu. Oteller bayram tatili boyunca tamamen doluydu. Sadece Ayder Yaylası değil, tüm yaylalarda yer kalmadı misafirler saatlerce boş yer arıyor" dedi.

Altun, günübirlik gelenlerle her gün binlerce kişiyi ağırlayan Ayder Yaylası ve Çamlıhemşin'de araç yoğunluğu yaşandığını dile getirerek, "Ayder Yaylası ve ilçe çıkışında araçlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Çamlıhemşin ilçe merkezinde polis, Ayder'de ise jandarma trafik ekipleri gün boyu görev yaparak trafik akışını düzenliyor. Turist akını sebebiyle ilçedeki iş yerlerinde de önemli yoğunluk yaşanıyor. İlçedeki 5 fırın 24 saat çalışmasına rağmen yetiştiremiyor. Yoğunluğun hafta sonuna kadar sürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'deki bir çok turizm merkezinde bayram dolayısıyla aşırı yoğunluk yaşandığını vurgulayan Altun, "Hafta sonunu saymazsak 3 günlük bayram tatilinde 200 bin kişinin Çamlıhemşin ilçesini ziyaret ettiğini tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.
Öte yandan, Trabzon'daki Sümela Manastırı ile Uzungöl'de de trafikte yoğunluk yaşandığı gözlendi.
Kaynak: AA