Beyaz Et Sektöründeki Atıklar, Ekonomiye Kazandırılacak

Bolu'da beyaz et üreten firmalardaki atıkların gübreye dönüştürülmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Beyaz et üreten firmalar ile Avrupa'nın önde gelen atık toplama ve değerlendirme firmasından temsilcilerin katılımıyla valilikte düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Vali Ahmet Zahteroğulları, tavuk atıklarının değerlendirilmesinin tarım, hayvancılık ve çevre bakımından önemli olduğunu söyledi.

"Bu atıklar, mevcut haliyle sorun olduğu gibi sektörün büyümesi için de büyük bir engel" diyen Zahteroğulları, "Hepimiz, vilayet, yerel yönetimler, sektör temsilcileri olarak bu konunun en optimal şekilde çözülmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda da dünyadaki başarılı uygulamaları ve alternatifleri dinleyerek, inceleyerek değerlendirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da beyaz et sektörünün atık sorununun çözülmesi için her türlü desteği vereceklerini vurguladı.

Geçmişte bazı firmaların bu konuda çalıştığını anlatan Yılmaz, "Bu kapsamda Kıbrıscık'ta ufak çaplı tesis kuruldu. Orasıyla müşterek çalışılabilir. Biz de katı atık depolama tesisimizin orada araştırma yapmanız için yer verebiliriz. Umarım yapılacak çalışma en iyi şekilde sonuçlanır" şeklinde konuştu.

- "Hiçbir tehlikesi olmayan bir sistem kullanacağız"

Avusturya merkezli firmanın Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı Georg Dostal da kentteki bazı sorunlu ya da değerli maddeleri işlemek istediklerini dile getirdi.

Çevre açısından sorun teşkil eden tavuk atıklarının değerli olduğuna dikkati çeken Dostal, konu üzerinde önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Dostal, Türkiye için yeni konsept oluşturmak istediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu atık sıkıntısı sadece Türkiye'de değil, değişik ülkelerde de var. İlk önce yakma, biyogaz elde etme çözümleri vardır. Bunlar çok ağır yatırım gerektiren sorunlar. Konseptimiz, ağır yatırım maliyeti olmayan bir sistem. Hangi teknolojiyi kullanacağımıza dair araştırma yapıp, onu burada kullanmak istiyoruz. Atıkların bir yerde toplanması ve daha sonra işleme tabi tutulması gerekiyor. Bu depolamanın tabii ki kokusuz olması ve yer altı sularına karışmaması gerekiyor. Sonucunda da bunu en doğru zamanda tarlalarda kullanmamız gerekiyor.

Hiçbir tehlikesi olmayan bir sistem kullanacağız. Bunu sadece gübre görmememiz gerekiyor. Toprağın organik kalitesini artırabiliriz. Yakma sistemi veya biyogazdan çok farklı bir sistem. Bizim için en uygun proje atıkları işleyip gübre haline getirmektir."

Kaynak: AA