Bakan Zeybekci Soruları Yanıtladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun artık aşağı yönlü bir seyir izlediğini belirterek, "Beklentilerimiz yıl sonu itibarıyla yüzde 7,5'ler seviyesinde" dedi.

Zeybekci, Bakanlık'taki Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) 20| Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Haziran ayı enflasyonunu değerlendiren Zeybekci, rakamların beklentileri doğrultusunda geldiğini söyledi.

Artık enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izlediğini dile getiren Zeybekci, "Beklentilerimiz yıl sonu itibarıyla yüzde 7,5'ler seviyesinde" diye konuştu.

- "Faiz oranları yatırımı teşvik etmiyor"
Türkiye'de beklenti enflasyonunun yüzde 7,5 seviyelerde iken bankalar nezdindeki reel faizin yüzde 14-15 seviyelerinde bulunduğunu kaydeden Zeybekci, "Bu kabul edilebilir değildir. Yatırımı teşvik edici bir faiz oranı değildir. Bu faizlerle hiç kimse üretim potansiyelini artırma yönünde bir adım atmaz. Onun için biz Merkez Bankamıza cesur olmasını söylerken beklenti enflasyonunu dikkate alıyoruz" dedi.

Gelecek sene haziran ayı itibarıyla enflasyon beklentisinin yüzde 7,5'in de altında olduğuna dikkati çeken Zeybekci, Merkez Bankasından söz konusu enflasyon beklentileri paralelinde faizleri aşağı indirmesini beklediklerini ifade etti.

Enflasyondaki gerilemenin devam edeceğini kaydeden Zeybekci, "Temmuz ayında eksi enflasyonu yaşayacağımıza inanıyoruz. Fiyatların, maliyetlerin üzerindeki kur, ÖTV ve benzeri bazı ekstra vergilerden kaynaklanan maliyet artışlarının etkilerinin haziran ayında biteceğini söylemiştik. Temmuz ayı itibarıyla da eksi enflasyonu görmeye başlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA