Üretim Tesislerindeki Balıklar Telef Oldu

Muğla'nın Seydikemer ilçesine bağlı Ören Mahallesi'nde bulunan 2 alabalık üretim tesisinde yaklaşık 75 bin balık öldü.

Üretim Tesislerindeki Balıklar Telef Oldu
Ölümlere bir ilaç firmasının, belediye adına yaptığı haşere ile mücadele çalışmasında kullandığı ilaçtan kaynaklandığı iddia edildi. Seydikemer Belediyesi yetkilileri "Ölümler ilaçtan kaynaklandıysa kimseyi mağdur etmeyiz" açıklaması yaptı

Seydikemer Ören Mahallesi Alacain mevkisindeki 2 alabalık tesisini besleyen su kaynağı haşere ile mücadele için ilaçlandı. İlaçlamanın ardından Bülent Öztürk'ün alabalık tesisinde bulunan yaklaşık 70 bin balığı, Yüksel Pehlivan'ın ise 5 bin civarında alabalığı telef oldu. Birden ne olduğunu anlayamayan balık havuzu sahipleri yaptıkları araştırma da su kaynağının ilaçlandığını öğrendi. Zararlarının çok büyük olduğunu söyleyen balık havuzu sahipleri, tam konu hakkında kendilerinin de bilgi sahibi olamadıklarını belirtti.

Alabalık havuzu sahibi Yüksel Pehlivan, belediyeden ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yetkililerin tesise gelerek inceleme yaparak ölen balıklardan numune aldığını söyledi.


Pehlivan, havuzlarında yaklaşık 60 bin balığı olduğunu, ölen 5 bin balığın dışında yaklaşık 30 bin balığın da ilaca maruz kalarak rahatsızlandığını belirtti.

Pehlivan, "İlerleyen süreçte diğer balıklar da ölebilir. Daha önce suya atılmayan ilaçlamada balık ölümü olmamıştı. Son yapılan ilaçlamada suya ilaç atıldığını düşünüyoruz. Tesise gelen suya dökülen ilaç nedeniyle deredeki kurbağa ve diğer balık türlerinde de ölüm olduğunu gözlemledik. Aylık yaklaşık 2 ton satış yaptığımız tesisimizde ilaca maruz kalan balıkların insana da zarar verebileceği için satış yapamıyoruz. Yetkililer zararımızın karşılanacağını söylediler. Ama ne kadarını karşılarlar bilmiyorum" dedi

Tesisindeki yaklaşık 70 bin balığı ölen Bülent Öztürk ise 22 yıldır yaptığı alabalık yetiştiriciliğinde ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını anlattı. 9 havuzlu tesisindeki balıkların tamamının öldüğünü kaydeden Öztürk, ölümlerin neden yaşandığını bilmediğini ifade etti.

Öztürk, İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen yetkililerin tesiste inceleme yapıp ölen balıklardan numune aldığını, çıkan sonuç neticesinde balıkların neden öldüğünün tespit edileceğini dile getirdi. Yaklaşık 100 bin lira zararı olduğunu savunan Öztürk, yetkililerle yaptıkları görüşmede zararlarının karşılanacağının söylendiğini vurguladı.

"SEYD, KEMER BELEDİYESİ YETKİLİLERİ: KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYİZ"
Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan da belediye olarak bir ilaç firmasına bölgenin ilaçlama faaliyetini verdiklerini, önceki gün Ören Mahallesi'nde yapılan ilaçlamanın ardından balık ölümleri olduğunu duyduklarını ve çok üzüldüklerini belirtti.

İlaç firması yetkilisi ve su ürünleri mühendisi olan meclis üyeleri ile balık ölümlerinin yaşandığı bölgede inceleme yaptıklarına değinen Turhan, balık ölümlerinin yapılan ilaçlamanın mı yol açtığını tespit etmek için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin çalışma başlattığını ifade etti.

Turhan, ölümler yapılan ilaçlamadan kaynaklandıysa tesis sahiplerinin zararını karşılayacaklarını, hiç bir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini sözlerine ekledi. İlaç firması satış yöneticisi ziraat yüksek mühendisi Cihangir Gökalp ise kullandıkları ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı ve uygulama dozları bulunun ilaçlar olduğunu, bu ilaçların uygulandığı yerlerdeki su canlılarına zarar vermeyeceğini dile getirdi.
Kaynak: İHA