Selahattin Demirtaş seçim vizyonunu açıkladı

Şişli Kent Merkezi'nde düzenlenen toplantıda seçim vizyonunu açıklayan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a gözdağı verdi.

Selahattin Demirtaş seçim vizyonunu açıkladı
HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, yol haritasını açıkladı. İkinci tura kaldığı takdirde iki adayın kendisini desteklemek zorunda kalacağını savunan Demirtaş, “Ben cumhurbaşkanı seçilirsem, Erdoğan başbakanlığa devam ederse Allah ona yardım etsin” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim vizyonunu Şişli Kent Merkezi'nde düzenlenen toplantıda açıkladı.

Demirtaş'ın seçim sloganı 'Bir Cumhurbaşkanı Düşünün' başlığını taşıyor.

“Çağrımız yeni bir yaşam çağrısı” diyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı;

'Türkiye'nin siyasi atmosferinin bu kadar kaotik olduğu bir ortamda ısrarla söylememiz gereken barışa dair ne varsa her yerde söylemek için bugün buradayım. Adına demokratik seçim demedik, demeyeceğiz. Halk tarafından seçilir olması süreci demokratik ve şeffaf kılmıyor maalesef. Halkta kendi inisiyatifi ile ama 100 ama 200 bin imzayla aday göstersin demiştik. Sadece parlamentonun tekelinde aday gösterme süreci demokratik değildir. Madem ki vekiller değil asiller seçiyor, adayları da asiller göstermeliydi.

'AK PARTİ'YE GÖRE KATILIM YÜZDE YÜZ FAZLA'

Kadın aday yok. Kadın özgürlük anlayışını temsil etme onurunu göstere şerefi yine bana düşecek. Adaylar belirlenirken de umut ederim ki bundan sonraki süreçlerde kadın adayların çokluğu ile daha demokratik bir seçim yaşayacağız. AKP'nin adayını bir kişi belirlemiştir. Çatı adayda katılım daha fazla, AKP'ye göre katılım yüzde yüz fazla, 2 kişi belirledi. Biz önce bir isim belirleyip, PR yaparak, başkalarını usulen ziyaret ederek bir süreç yaşamadık.

MADEM Kİ VEKİLLER DEĞİL ASİLLER SEÇİYOR...


Türkiye'nin siyasi atmosferinin bu kadar kaotik olduğu bir ortamda ısrarla söylememiz gereken barışa dair ne varsa her yerde söylemek için bugün buradayım. Adına demokratik seçim demedik, demeyeceğiz. Halk tarafından seçilir olması süreci demokratik ve şeffaf kılmıyor maalesef. Halkta kendi inisiyatifi ile ama 100 ama 200 bin imzayla aday göstersin demiştik. Sadece parlamentonun tekelinde aday gösterme süreci demokratik değildir. Madem ki vekiller değil asiller seçiyor, adayları da asiller göstermeliydi.

BİZE İLGİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ


Ekmel Bey'in bize gönderdiği 1000 TL'yi bir kenara bırakırsak kampanyamıza halkın her kesiminden bize oy versin vermesin bize ilgi olduğunu görüyoruz. Devlet yardımları da yok. Söylemler tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde değil. Daha önce de meydanlarda herhalde bu dilin siyaseten bir karşılığı olduğunu eve yüzde 50'ye yakın eksimi tuttuğu için tek istediği bunu konsolide etmek. Zannediyor ki Allah sadece AKP'ye oy verenleri yaratmış, diğerlerini yaratmamış diye düşünüyor herhalde.

BERKİN ELVAN'IN ANNESİNİ BU SALONDA ALKIŞLATMAK İSTİYORUM


Biz meydanlarda acılı anneleri yuhalatacak bir dilden kaçınacağız. Herkesin ezilmiş kimliği ile cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız. Berkin Elvan'ın annesini bu salonda alkışlatmak istiyorum. Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, Gezi'de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadılar bu anneler. Acıları yarıştırmayan bu dili siyasete hakim kılabilirsek rehberimiz bu olacaktır.

ÇAĞRIMIZ YENİ YAŞAM ÇAĞRISI


Çağrımız yeni yaşam çağrısı. Çağrımız Türkiye'deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir.Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek. Bu seçimlerde 3 aday ama 2 çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak. MGK gibi vesayetçi bir yapı ile değil demokratik kurullarla yönetilecek.

DİYANET KALDIRILMALI

Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak. Kürt sorununun çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesi ile eşzamanlı yürüyecek bir süreçtir. Bunu sağlayacak irade vardır bizlerde. Her türlü tekçilik son bulacak. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası dönemine geçiş olacak. Mevcut anayasanın başyazarları kısa bir dönem önce müebbete mahkum oldu. Devletin kutsandığı, halkalrın yok sayıldığı bu anayasanın topyekun değiştirilmesi artık ertelenemez bir sorundur. Herkesin sosyal hayatını özgürce yaşamasının önü açılmalıdır. Anadilinde ibadet hakkı tanınmalı. Diyanet kaldırılmalı. Nefret suçlar içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar getirilmeli.

ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLER KALDIRILACAKTIR

Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenlerine direnmesinden bugüne doğa katliamları ülke gündeminden düşmüyor. Deresinin üzerine HES yapımına direndiği için jandarmadan dayak yiyen Karadenizli kadın yaşam alanalrı tehdit edilen köylüler… Karnımızı doyuran toprak, su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler. Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli değildir. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır. Gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve örgütlenmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır. Gençliğin sorunları ile uğraşmak yerine gençliği zapt etmeye kalkanlara karşı yeni yaşam. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak bir kesimdir.

ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILMALI

Zorunlu din dersleri kaldırılmalı. Bireylerin din eğitimleri taleplerine uygun olarak kendisinin seçmesi sağlanmalıdır. Eğitim sınav merkezi olmaktan çıkarılmalı, YÖK kaldırılmalıdır. Her gün en az 5 kadının sokakta katledilmesine tanık oluyoruz. Yeni yaşam ancak kadınların öncülüğünde örgütlenebilir. Farklı kimliklerin ve inançların birbirleri içinde erimeden bir arada yaşayacağı anlayış temelini oluşturuyor.'

''SADECE BAĞLAMA ÇALABİLİYORUM''

Demirtaş'a yöneltilen bir soru;
Ağlama sloganı fikri size mi ait? Bağlamadan başka bir enstrüman çalamıyor musunuz? Fotoğraflardan biri Tanrıkulu'nun mekanında mı çekildi?
Demirtaş: Yan tarafında.. Mekan desteği yok. Çay parasını nerede verirsen oturabiliyorsun. Sadece bağlama çalabiliyorum. Halkın umutlarını, geleceğini çalmıyorum.

DEMİRTAŞ'IN SEÇİM SLOGANLARI


Selahattin Demirtaş'ın seçim sloganı 'Bir Cumhurbaşkanı Düşünün' başlığını taşıyor. Bu başlık altında Demirtaş'ın özellikleri sıralanıyor. Diğer seçim sloganları ise şöyle;

* Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor

* Bir Cumhurbaşkanı düşünün Demokratik Değişim , Barışçı Türkiye. Bir Cumhurbaşkanı Düşünün Ayrımcılık yapmıyor. Birleştiriyor, barıştırıyor. Bir Cumhurbaşkanı Düşünün Herkese Demokrat

SEÇİM ŞARKISI: GEL DEMİRTAŞ

Bugünkü toplantıda ayrıca Demirtaş'ın seçim şarkısı da ilk kez çalınacak. 'Gel Demirtaş' ismini taşıyan Türkçe şarkı, ' Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gel Demirtaş Demirtaş... Amman aman bıktık valla, zamanı geldi, artık yetti. Gel Demirtaş, Demirtaş' sözlerini taşıyor. Demirtaş'ın BDP Genel Başkanı olduğu dönemde seçim şarkıları daha çok Kürtçe'ydi.