Yolcu Vapuru Belediyenin Başına Dert Oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl Ordu’nun Perşembe Belediyesi’ne hibe edilen 65 metre uzunluğunda 1200 yolcu kapasiteli ‘Şehit Temel Şimşir’ yolcu vapuru yeni yönetimin başına dert oldu.


Geçen dönemdeki yönetim tarafından yolcu taşıma ruhsatı çıkarılmayan, personeli bulunmayan ‘Şehit Temel Şimşir’ yolcu vapuru, aylardır Kışlaönü balıkçı barınağında bekletiliyor. Perşembe’ye getirildiği günden bu yana hiçbir etkinlikte kullanılamayan vapurdan kurtulmanın yollarını aradıklarını belirten Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar, "Hibe yoluyla verilen vapur başımıza dert oldu. Aynı, ‘Baba hırsız tuttum; getir oğlum, gelmez, bırak, gitmez’gibi oldu. Vermeye kalkıyoruz ‘aman aman’ diyorlar, alan yok. Kiralayalım diyoruz, kiralayan yok. Araştırdık baktık ki önceki yönetim sigorta yaptırmamış. Sigortasız yolcu taşınmaz zaten" dedi.

Vapurun personeli olmadığını da belirten Başkan Bahtiyar, "Bu vapuru çalıştırmak için bizim kaptan almamız lazım. Ama biz belediye bütçesinden kaptan da alamıyoruz. Peki alamadık, nasıl çalıştıracağız vapuru? Bu vapurda sadece kaptan değil, çarkçıbaşısı, yağcısı, çımacısı en az 6-7 kişi çalıştırmamız gerekiyor. Bizim buraya personel alma yetkimiz yok” diye konuştu.

VAPURU BATIRACAĞIM
Vapuru denize kıyısı olan belediyelere ‘hibe’ gibi vermek istediklerini ancak kimsenin almaya yanaşmadığını belirten Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar, son çare olarak gemiyi batıracağını söyledi.

Bahtiyar, "Son çare olarak vapuru uygun bir yere batırıp dalgıç turizmine açmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

2002’DE KAZA GEÇİRMİŞTİ
Şehit Temel Şimşir yolcu vapuru, 20 Kasım 2002’de Şehir Hatları İşletmesi’ne bağlı olarak Üsküdar-Eminönü seferini yaparken, İstanbul Boğazı’ndan transit geçiş yapan Rus bandıralı ‘Ajax-1’adlı kuru yük gemisi ile çarpışmıştı. Yoğun sis nedeniyle gerçekleşen kazada Şehit Temel Şimşir vapurunun sağ tarafı ezilmiş, uzun bir onarım süresinin ardından yeniden yolcu taşımacılığına devam etmişti.
Kaynak: İHA