Muğla'nın Beldeleri 'Sosyetik' Turizm Mahalleleri Oldu

Muğla'nın büyükşehir statüsü kazanmasıyla adını turizm ile dünyaya duyuran çok sayıda beldesi, mahalle olarak turizme hizmet vermeye başladı.

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine kenti olan Muğla, bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel özelliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlıyor.
Muhteşem doğası, yeşilin maviyle bütünleştiği cennet koyları ile dünyaya nam salan Muğla, her yıl devlet başkanları, Hollywood yıldızları, milyarder iş adamları ile sanattan spora, iş dünyasından siyasete birçok ünlü ismi ağırlıyor.
Muğla'nın büyükşehir statüsü kazanmasıyla ünlülerin yazlık mekanı haline gelen Bodrum'un Turgutreis, Gümüşlük, Bitez, Göltürkbükü, Yalı, Ortakent Yahşi, Yalıkavak ve Gündoğan, Fethiye'nin Ölüdeniz ve Göcek, Ortaca'nın Dalyan, Marmaris'n Beldibi, İçmeler, Armutalan ve Bozburun, Ula'nın Akyaka ile Milas'ın Güllük beldesi turizmin "sosyetik" mahalleleri oldu.
- "Muğla'nın yurt dışındaki tanıtım yüzü: Ölüdeniz"
Fethiye'nin ünlü beldesi Ölüdeniz de mahalle olarak Fethiye'ye bağlanan ünlü turistik mahalleler arasında yer alıyor. Ünü Fethiye'nin önüne geçen Ölüdeniz, kumsalı, denizi ve dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Babadağ'ı ile yabancı turistlerin gözdesi konumunda.
Geçen yıllarda "Sakin Kent" unvanına kavuşan Ula'nın Akyaka beldesi de Büyükşehir Yasası ile mahalle statüsüne alındı. Bünyesinde barındırdığı doğal güzellikleri ve koylarıyla günübirlik ziyaretçilerin ve mavi yolculuk tutkunlarının uğrak noktası haline gelen Akyaka, yaz aylarında yaklaşık 250 bin kişiyi ağırlıyor.
Kaunos Antik Kenti, 2 bin 500 yıllık kaya mezarları, caretta carettaları ve her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği çamur banyolarıyla ünlü Dalyan beldesi de Ortaca'nın mahallesi oldu.
- "Bu yıl turizm sezonu erken başladı"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bu yıl turizm sezonunun erken başladığını, otellerde doluluk oranının yüksek olduğunu söyledi.

Büyükşehir Yasası ile Muğla'da yeni bir değişim başladığına işaret eden Gürün, "Yapılan değişiklik, kapanan turizm beldelerinin yapısını, doğasını, ve bünyesindeki özellikleri yitirmesine sebep olmayacaktır" dedi.

- "Yüksek harcama yapan turisti çekmeliyiz"
Gürün, bölgenin turizm çeşitliliğini artırarak, farklı alanların da turizm yapılabilir hale getirilmesi gerektiğe dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Kültür turizmine çok önem vermeliyiz. Bununla ilgili hazırladığımız projeler önümüzdeki dönemlerde başlayacak. Spor ve sağlık alanlarıyla turizmi çeşitlendirerek kişi başına turistin harcadığı miktarı artırmalıyız. Yani sayısal artış ile mali artışı da hedeflemeliyiz. Kişi başına çok düşük harcama yapan turist yerine fazla harcama yapan turisti çekmeye çalışmalıyız."
Tarihi ve kültürel yapısını kaybettirmeden, 20-25 yıllık turizm master planı hazırlayarak Muğla'yı geleceğe hazırlayacaklarını anlatan Gürün, Muğla'nın, "Türkiye'nin bir numarası" olmasını hedeflediğini kaydetti.

Gelir grubu yüksek turisti çekmek için çalışma yürüteceklerini belirten Gürün, şunları söyledi:
"Muğla'da 195 ören yeri var ve bunların bazılarında kazı yapılıyor. Bu değerleri tanıtmamız gerekiyor. Spor ve sağlık turizmi için çok önemli bir coğrafyadayız. Dolayısıyla değerlerimizden, tahrip etmeden geleceğe aktarmak kaydıyla turizm açısından yararlanmalıyız. Turizmi 5 aydan çıkarıp 12 ay sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Bunu doğayı tahrip etmeden, sektör temsilcileriyle çalışarak yapacağız."
- "Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı: Bodrum"
Bodrum Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Özyurt da Bodrum yarımadasının birbirinden güzel koylara kurulmuş pek çok yerleşim birimi ve plajları ile Türkiye'nin seçkin ve popüler tatil merkezlerinden olduğuna dikkati çekti.
İlçede yerli ve yabancı tatilciler tarafından tercih edilen Gümbet, Bitez, Yalıkavak, Turgutreis, Türkbükü, Göltürkbükü, Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük ve Akyarlar mahalleleri bulunduğunu anlatan Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Michael Douglas, Zoe Saldana, Pamela Anderson, Kate Moss, Naomi Campbell gibi yıldızlara ev sahipliği yapan bölgelerimiz, eskiden beldeydi. Bu belediyelerimiz artık mahalle oldu. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak yeterli hizmeti götürmemiz lazım ki konuklarımızı en iyi şekilde ağırlayalım."
Özyurt, Bodrum'un, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumunda, 7-8 bin yıllık tarihi geçmişiyle farklı kültürleri bünyesinde barındıran kültürel bir bölge olduğunu dile getirdi.
Bodrum'un dünyada çok farklı yere sahip olduğunu kaydeden Özyurt, "Lüks oteller, yatlar ararsanız dünyanın her yerinde var ama Bodrum'un tarihi güzelliklerine dünyada nadir rastlarsınız. Onun için Bodrum, Hollywood yıldızlarının uğrak mekanları haline geldi. Bodrum'a bir defa gelen, büyüsünden kurtulamıyor" dedi.

Kaynak: AA