Meclis Araştırma Komisyonu Üyeleri, Soma'da

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki komisyon üyeleri, Soma ilçesinde maden faciasının yaşandığı ocağın yanındaki başka bir madene inerek inceleme yaptı.

Alaboyun ve komisyon üyeleri, inceleme yapacakları İmbat Madencilik'e gelerek şirketin genel koordinatörü Gökalp Büyükyıldız'dan brifing aldı.
Büyükyıldız, maden faciasında kurtarma çalışmalarına kurtarma ekipleriyle katıldıklarını, mahkemenin kendisini de şahit olarak dinleyeceğini belirtti.

Maden sahası ve kömür çıkarma yöntemleri hakkında komisyon üyelerinin sorularını cevaplayan Büyükyıldız, denetlemeye gelen müfettişlerin madenleri iyi tanıyan kişiler olmasının faydalı olacağını, denetimlerden kaçmadıklarını, sürekli denetim altında tutulmalarının kendilerini sıkıntıya sokmayacağını, bilakis rahatlatacağını vurguladı.
Büyükyıldız, facianın meydana gelmesinde sabotajın da az da olsa ihtimallerden biri olduğunu ifade etti.

- Madenci kıyafeti giydiler
Komisyon üyeleri daha sonra, madenci kıyafeti giyerek 3 grup halinde madene indi. Yaklaşık 450 metre derinliğe inen komisyon üyeleri, madende yaklaşık 2 saat inceleme yaptı, yeraltında çalışan işçilerle görüştü.
İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, madencilerin çalışma koşullarını yerinde gördüklerini, gerçekten de çalışma şartlarının çok ağır olduğunu belirtti.

Alaboyun, şöyle konuştu:
"Zonguldak'ta da bulunduk bazı arkadaşlarımızla, orası buradan da ağır ama bir madenci olmak ayrı bir yaşam tarzı, ayrı bir kültür, ayrı bir disiplin. Bunun çok iyi anlaşılması lazım. Bazıları için madenci dediğiniz zaman farklı bir atmosfer doğabilir ama onu düşünenler buraya gelmeli, bu havayı teneffüs etmeli, burada yerinde görmeli. Sadece bantlardan kazının yapılmış olduğu, göçertmeli uzun ayağın bulunduğu yere gidebilmek 45 dakika sürüyor. 9-10 derecelik eğimle iniyoruz, tamamen çamur ve zor şartlar altında. Allah kolaylık versin. Bu çerçevede vefat eden madencilerimizi bir kez daha gönülden andık, Allah rahmet eylesin onlara. Aldıkları para sonuna kadar helal. Buradaki bazı düzenlemeler yapılırken de mümkün olduğu kadar sektörün canlı kalması anlamında bir şeyler de yapmamız lazım. Faturayı birine kesmek adına sektörü de öldürürsek Allah göstermesin, burada madencilik de yapılmaz. O yüzden sıkıntı çekeriz. Bir an evvel biz buralara el atacağız. İş sağlığı, güvenliği tedbirlerini alabildiğimiz kadar alacağız, Avrupa ve Amerika standartları neyse, Başbakanımızın da liderimizin de, parlamentomuzun da vermiş olduğu destekle inşallah bu sorunu kökten çözeceğiz. Allah onlara kolaylıklar versin. Biz girdik çıktık ama onlar hala orada üretim yapıyorlar.''
Komisyon üyelerinden MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise insan emeğinin ne kadar kutsal olduğunu ve maden işletmeciliğinin de ne kadar zor bir iş olduğunu yerinde gördüklerini belirtti.

Komisyon, çalışmalarını Soma 'da yarın da sürdürecek.
Kaynak: AA