Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Sakarya'da Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sakarya'nın selden en fazla hasar alan şehir gibi göründüğünü belirterek, 5 ilçede hasar oluştuğunu söyledi.

İslam, selden etkilenen Hendek, Akyazı, Karapürçek ve Geyve ilçelerindeki incelemelerinin ardından, Erenler ilçesinde evlerini su basan Hasanbey Mahallesi sakinleriyle görüştü.
Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu'nun eşlik ettiği İslam, burada yaptığı konuşmada, kentte en az hasarın Erenler ilçesinde oluştuğunu kaydederek, evlere su girdiğini ama altyapıda hasar meydana gelmediğini anlattı.
"Sakarya, selden en fazla hasar alan şehir gibi görünüyor, 5 ilçemizde hasar var" diyen İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Can kaybımız Allah'a hamdolsun yok. Bir can kaybımız var, o da Geyve'de. Ona ulaşmaya çalışıyoruz. Ailenin acısını dindirebilmek için çocuğu bulmamız gerekiyor fakat alan çok geniş, aramalar 100 kişinin üzerinde devam ediyor şu anda. Şu andan itibaren yapacağımız şey yaraları sarmak olacak. Daha az zarar görmek veya hiç zarar görmemek için nasıl tedbir alırız, bunu planlamamız gerekiyor. Her başımıza gelen olaydan sonra bazı hatalarımız olduğunu fark ediyoruz. Afet sonrası acil kurtarmalarda ve acil yardımlarda hamdolsun, son 10-15 yılda çok büyük mesafe katettik.
Evlerdeki suları en kısa sürede boşaltıp, temizleyip, yardımları yapıp normal hayata dönmek için elimizden geleni yapacağız inşallah."
- Melen Projesi'nin yürütüldüğü Ortaköy'e ziyaret
İslam, daha sonra Toçoğlu, Kocaali Kaymakamı Ahmet Odabaş ve Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar ile İstanbul'a su temin etmesi amaçlanan Melen Projesi'nin hayata geçirileceği Ortaköy Mahallesi'ni ziyaret etti.
Evlerini su basan aileleri teselli eden İslam, kente beklenenin iki katı yoğunlukta yağış düştüğünü anlattı.
"Bu da pek çok hasara sebep oldu, ekili alanlarda çok hasar var, evlerimizde biraz var" diyen İslam, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Şehir merkezimizde biraz hasar var. Cuma Mahallemizde biraz var ama sular çekilmeye başlamış hamdolsun. Allah'a hamdolsun, can kaybımız yok. Sadece Geyve'de bir arkadaşımızı maalesef kaybetmiş durumdayız. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu tabii afet olduğu için çok da 'niye oldu, nereden geldi' diye sorgulayacak durumda değiliz ama şunu yapmak zorundayız. 'Hangi tedbirleri alacağız, hangi tedbirleri alırsak daha az hasarla atlatırız' diye düşünmemiz ve o tedbirleri almamız lazım. 'Devlete, hükümete, bize düşen budur' diye düşünüyoruz. Onun için de araştırmalarımızı yapıyoruz. Gerek belediye başkanımız gerekse kaymakamımız ellerinden geleni yaptılar. Hepinize geçmiş olsun. Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü çalışıyor.
Hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra da Ankara'da işin takibi bize düşecek."
İslam, kentteki incelemelerinin ardından karayoluyla Ankara'ya hareket etti.
Kaynak: AA