Kadın Çiftçiler Çileği Sevdi

Muş Ovası'nda kadınlara yönelik geliştirilen "Köyde Çilek Yetiştiriciliği" Projesi kapsamında 11 kadın çiftçi tarafından ekilen çileklerin hasadına başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kadın çiftçilere yönelik geçen yıl başlattığı "Köyde Çilek Yetiştiriciliği" Projesi, hem kadınların iş hayatına atılmasına hem de kentte ilk kez kapsamlı şekilde çilek yetiştirilmesine katkı sundu.
Proje kapsamında aldıkları eğitim ile Muş Ovası'ndaki 8 dönümlük alanda çilek ekimi yapan kadın çiftçiler, büyük emek vererek bakımını yaptıkları çilek bahçelerinde hasada başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ev Ekonomisi Teknik İş Yeri Mühendisi Kadriye Manap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlara yönelik geliştirilen proje ile 11 kadının, Manap, Hasköy ilçesi, Kırköy ve Sungu beldeleri ile merkeze bağlı Çöğürlü köyünde belirledikleri 8 dönümlük alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını söyledi.

Meyve veren çileklerin toplanmaya başlandığını belirten Manap, damlama sistemi uygulayarak modern, kaliteli ve organik çilekler yetiştirdiklerini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından projeye 25 bin lira hibe desteği sağlandığını anlatan Manap, şöyle konuştu:
"Amacımız birkaç yıl içerisinde Muş Ovası'nda çileği alternatif ürün olarak yaygınlaştırmak. Geçen yıl kurduğumuz çilek bahçelerinden ürün almaya başlandı. Çiftçinin bu yöndeki faaliyetlerini devam ettirmek amacıyla bu çileklerden reçel yapımını da sağlayacağız. Kadın çiftçilerin iş gücünü, rantabl şekilde kullanamaya ve ekonomiye katmaya çalışacağız. Gelecek yıllarda kentte önemli miktarda üretilecek çilek, ekonomiye de büyük katkı sağlayacak."
Çöğürlü köyünde çilek ekimi yapan kadınlardan Fatma Sayılgan ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında geçen yıl ekimini yaptıkları çilekten ürün almaya başladıklarını bildirerek, "Köyümüzde ve diğer köylerde bizi örnek alan birçok kadın çiftçi, çilek ekimi yapmak istiyor. Şu anda hem aile bütçemize katkıda bulunuyoruz hem de çocuklarımızın eğitimine yardımcı oluyoruz. Çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla kadınlar olarak ilimizin ekonomisine katkı sunacağız" dedi.

Kaynak: AA