TÜSİAD'ın 43 yıllık tarihinde bir ilk!

Ocak 2015’te görev süresi dolacak olan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, sahibi olduğu şirketi Sütaş’taki işçi sorunları gerekçesiyle istifa etti. Bu koltuk için olağanüstü genel kurulun toplanması gündeme gelebilir

TÜSİAD'ın 43 yıllık tarihinde bir ilk!
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) tarihinde bir ilk yaşandı ve Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden dün istifa etti.
Yılmaz, sahibi olduğu Sütaş ile ilgili bazı gazetelerde yer alan iddialara yönelik düzenlediği basın toplantısında, bir süredir Sütaş'ın işçi sendikası ve işçileriyle ilgili bir gerilim olduğu, Sütaş'ın işçilerinin sendikasızlaştırılması için gayret olduğu yönünde kasıtlı haberler yayınlandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bugün bazı gazetelerde bu haberlerin yer aldığını gördük. Bu haberler TÜSİAD Başkanlığımla alakalı birlikte haber haline getirilmişti. Sütaş'taki 40 yıllık çalışma hayatımın sonucunda geldiğim noktada TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildim. TÜSİAD Başkanlığı ile 43 yıl boyunca taş taş üstüne koyarak bina edilen bir itibarı devraldım. Maalesef bu haberlerle TÜSİAD Başkanlığım üzerinden TÜSİAD'ın da yıpratılmaya veya istismar edilmesine imkan olduğunu görüyorum.”
Bazı gazetelerde Muharrem Yılmaz'ın sahibi olduğu Sütaş'ın işe iade amacıyla karacabey fabrikası önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton hayvan pisliği döktüğü öne sürülmüştü.

‘İzin vermem'
TÜSİAD'a zarar gelmesine izin veremeyeceğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Ben TÜSİAD'ın Başkanı'yım. Bunu en fazla gözetmesi gereken benim. TÜSİAD'ın itibarına zarar gelmesine ben izin veremem. Bu sebeple TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimden istifa ettim. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı olarak basın organlarında Sütaş'ın işçi işveren ilişkileri üzerinden sürdürülen asılsız iddiaları, bilgilendirmeleri cevaplandırmak isterim.”

‘Dilekçemi gönderdim'
“Bu kararı alırken TÜSİAD'dan birileriyle görüştünüz mü?” sorusuna Yılmaz, “Buraya gelirken TÜSİAD'a da istifa dilekçemi gönderdim. Daha önce kimseyle konuşmadım, görüşmedim. Kimseyi bu yükün altında ezmeye gerek yok. Bu benim tamamen kişisel olarak karar vermek zorunda olduğum bir husustu. Sabahki haberleri değerlendirdim kendi kararımı kendim verdim. Arkadaşlarıma maalesef onlarla görüşmeden bu kararı tebliğ ettim” yanıtını verdi.

‘Kimse bilmiyordu'
“Son zamanlarda yaptığınız açıklamalar sonrası hükümet kanadından da eleştiriler gelmişti. Bu haberleri kasıtlı olarak mı görüyorsunuz, istifayı da bu yüzden mi yaptınız?” sorusuna Yılmaz, “Böyle bir değerlendirme yapmadım ama TÜSİAD'ın istismar edilebileceği tehlikesini hissettim buna izin veremezdim. O yüzden istifa ettim” diye yanıt cevap verdi.
Muharrem Yılmaz, “TÜSİAD'dan istifa etmeninizi isteyenler oldu mu?” şeklindeki soruya da, “Kimse bilmiyordu ki, herkes sizinle beraber duydu” diye yanıt verdi.

Önümüzdeki günlerde toplanacak
TÜSİAD, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “TÜSİAD Yönetim Kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak durumu değerlendirecek” dedi.

Bahane mi oldu?
Sürpriz istifanın ardında Sütaş'taki sendika sorunları yüzünden TÜSİAD'ın itibarını sarsmamak fikri yatıyor gibi görünse de kulislerde işçi sorununun Muharrem Yılmaz için ayrılık bahanesi olduğu konuşuluyor. TÜSİAD'da son dönemlerde 2 yıllık Başkanlık süresine hep artı bir yıl eklenerek görev yapılıyordu. Muharrem Yılmaz bu gidişata sıcak bakmadığını ve yalnızca iki yıl için seçildiğini geçen hafta Çin seyahatinde ifade etmişti. Hatta bundan rahatsızlık duyan Yılmaz bu yönde gelen istekleri geri çevireceğini söylemişti. Öte yandan Yılmaz'ın Sütaş'ta sadece işçi sorunlarından değil yönetimsel ve finansal bazda yaşanan sıkıntılar yüzünden de ayrılık kararını hızla aldığı belirtiliyor. Kulislerde TÜSİAD ve hükümet arasındaki görüş ayrılıklının da bu istifa kararına etki yaptığı iddia ediliyor.

Bundan sonra ne olacak?
TÜSİAD Başkanı'nın istifasından sonra, derneğin başına kimin geçeceği merak konusu oldu. Teamüllere göre mevcut yönetim kurulu başkan yardımcılarından birisini görevlendirecek. Bu isimler arasında Haluk Dinçer, Memduh boydak ve Tayfun Bayazıt var. Bu duruma bu üç isimden biri ocak ayındaki genel kurula kadar derneğin başkanlığını üstlenecek.
Öte yandan alınacak bir kararla dernek olağanüstü genel kurula da gidebilir. Bu durumda ocak ayından önce derneğin yeni başkanı belirlenmiş olur.

Kılıçdaroğlu'nu karşılayacak, toplantıya başkanlık yapmayacak
TÜSİAD yönetimi bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ağırlayacak. Muharrem Yılmaz'ın toplantıya TÜSİAD üyesi olarak katılacağı, karşılamayı ise dernek adına başkan yardımcılarından birisinin yapacağı söyleniyor.
Bu arada TÜSİAD yine bugün, “Dijital Pazarın Odak Noktası E-ticaret: Dünya'da Türkiye'nin Yeri, Mevcut Durum ve Geleceğe Yönelik Adımlar” başlıklı raporunu tanıtacağı bir toplantı düzenleyecek.
İstifanın ardından Muharrem Yılmaz'ın açılış konuşmasının yapacağı toplantıya katılmayacağı belirtiliyor.
Toplantı, TÜSİAD Bilgi Toplumu, BİT ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat'ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

‘İstifasından vazgeçirmek için çalışırım'
TÜSİAD Başkan Yardımcısı Memduh Boydak, Muharrem Yılmaz'ın hem Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşu olan TÜSİAD'ın üyelerini hem de iş dünyasını layıkıyla temsil ettiğini söyledi.
İstifa kararının kendileri için de sürpriz olduğunu ve yönetim kurulu olarak durumu önümüzdeki günlerde istişare edeceklerini belirten Boydak, şöyle devam etti: “Sosyal ve ekonomik konularda yapılan çalışmalara, projelere destek oldu. Biz yönetim kurulu olarak bugüne kadar kendisiyle uyum içinde çalıştık. Kendi şirketinde yaşananlar nedeniyle istifa kararı alması kendi takdiridir. Ama ben istifasından vazgeçmesini arzu ederim ve elimden geldiğince ikna etmeye çalışırım.”

‘Vatan haini' suçlamasını reddetmişti
Bundan bir süre önce hükümet ile TÜSİAD yönetimi arasında ilişkiler gerilmişti. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ocak ayında hükümeti eleştirerek, “Hukukun olmadığı bir ülkeye yabancı sermaye gelmez” demişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu eleştiriye, “TÜSİAD'ın Başkanı böyle bir ülkeye küresel sermaye gelmez ifadesini kullanamaz. Eğer kullanıyorsa bu, bu ülkeye karşı ihanettir” diyerek yanıt vermişti.
Yılmaz da bu Başbakan'ın bu sözlerine, “Vatanseverliğimi kimseye sorgulatmam. Bu Vatan hainliği söylemini reddediyorum” diyerek karşılık vermişti.

Fabrika yöneticileri Yılmaz'ı yanıltıyor
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın istifasına neden olan Bursa'nın Karacabey İlçesi yakınlarındaki Sütaş Fabrikası önünde işçilerin eylemi devam ediyor. Tartışmaya neden olan gübre dökülmesinin geçen hafta olduğunu öne süren Tekgıda-İş Sendikası Bursa Örgütlenme Sorumlusu ve Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya, “Biz bu eylemi ve sonrasında yaşananları, Sütaş markası zarar görmesin diye dışarıya yansıtmadık. Ancak canımıza tak dediği için paylaştık. Fabrika yöneticilerinin Muharrem Yılmaz'ı yanılttıklarına inanıyoruz” dedi.
Yöneticilerin her gün eylem yaptıkları yerin önünden geçtiklerini kaydeden Karlıkaya, “Muharrem Bey çevre düzenlemesi diyor ama dökülen pisliği kapatmak için toprak var. İşçilerimiz hakları iade edilinceye kadar eylemimiz sürecek” dedi.