Kırıkkale’de ‘dünya Çevre Günü’ Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Kırıkkale’de, ‘Dünya Çevre Günü’ Kırıkkale Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Evliya Çelebi İlkokulu’nun birlikte düzenlediği birbirinden güzel etkinliklerle kutlandı.

Kırıkkale’de ‘dünya Çevre Günü’ Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

‘Dünya Çevre Günü’ Evliya Çelebi İlkokulu’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler çerçevesinde şiir, kompozisyon, resim gibi çeşitli dallarda derece yapan öğrencilere bisiklet hediye edildi. Atık eşya ve poşetlerden hazırlanan defile ise katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Plastik beyaz tabaklardan hazırlanmış gelinlikli öğrencinin duvağını Vali Ali Kolat açtı. Minik öğrencilerin Kafkas oyunu gösterisi, step gösterisi ve diğer gösterilerin ardından etkinlik etli pilav ikramı ile son buldu. Etkinliğe Kırıkkale Valisi Ali Kolat, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Harun Karabulut, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenci veliler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek, ‘Dünya Çevre Günü’nün’ 1972 yılında birleşmiş milletler çevre konferansında alınan bir kararla her yıl 5 Haziranda çevre günü olarak kutlanıldığını hatırlatarak; “Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu global çevre kirliliği çağımızın önde gelen sorunlarındandır. Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesi, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir” şeklinde konuştu.

Çevre ve temizliğin önemine atasözleriyle değinen Kırıkkale Valisi Ali Kolat ise “İnsanoğlu yaşadığı yeri temiz tutmazsa, işini temiz yürütmezse, çevresini temiz tutmazsa, suyuna, havasına ve çevresine sahip çıkmazsa bu olacak bir noktaya gelir sonra da bu işten nasıl kurtuluruz diye çare aramaya kalkar. Her şeyden önce, biraz önce çocuklarımızın güzel bir yemin ettiler, ant içtiler hakikaten her şey onda da saklıda. Bizim kendi örfümüzde, adetimizde, inancımızda da çok güzel sözler var. ‘Temizlik imandan gelir. Aslan yatağından belli olur’ buna benzer sözlerimiz mevcuttur. Bu anlamda her şeyden önce temiz olmayı temiz kalmayı, kirli olmayı kirli kalmayı birbirinden ayırt edebilirsek iyi bir yaşanabilecek ortamı da oluşturmuş oluruz” dedi.

Kaynak: İHA