Burdur, Tarih Meraklılarını Bekliyor

Bir çok antik yapıyı ve eseri bünyesinde barındıran Burdur, Türkiye'nin önemli tarihi kentleri arasında yer alıyor.

Roma, Likya, Karya ve Frigya uygarlıklarının da hüküm sürdüğü, Sagalassos ve Kibyra gibi önemli antik kentleri bünyesinde barındıran Burdur, açık hava müzesi görünümünde.
Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan ve yazılı kaynaklarda bilinen tarihi, Büyük İskender'in MÖ 333 yılındaki fethi ile başlayan Sagalassos Antik Kenti, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alındı.
Aşkların, ihtirasların ve imparatorların gözde şehri olarak tanınan şehrin girişinde konutlar, hamam, Aşağı Agora, seramik üretim merkezi, yukarı kısmında tiyatro, Neon Kütüphanesi, şehrin merkezinde ise yukarı Agora, Antoninler Çeşmesi, meclis binası, kilise ve sol üst tarafında Heroon bulunuyor.
Romanın beş önemli seramik üretim merkezinden biri olma özelliğine sahip Sagalassos'ta kazı çalışmaları 1989'dan yılında başladı.

Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 5 metre boyundaki İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian'a ait heykeller, Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
- Gladyatörler kenti Kibyra
Miliaslı kolonistlerce MÖ 300'lerde Pisidia-Karya-Frigya ve Likya arasında, bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.
MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda, üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu.
"Gladyatörler kenti" olarak da bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor. Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlendiği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor.
- Gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılıyor
Yunan mitolojisinde "Gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi mitolojik yaratık" (Medusa) Kibyra Antik Kenti'nin en önemli eserleri arasında yer alıyor.
3 bin 600 kişilik Odeion yapısının orkestra zeminini kaplayan 11 metre çapındaki Medusa mozaiği, antik kenti ziyaret edenlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Orkestranın tam merkezinde kırmızı, yeşil ve beyaz mermerlerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları "taşa çevirdiğine" inanılan bakışlarıyla Medusa başı, antik kentte dikkat çekiyor.
Burdur merkezde bulunun ve 17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Baki Bey Konağı, Taşoda, 19.yüzyılda yapılan Mısırlılar Evi, antik kent ve antik kent olma özelliği taşıyan 24 yapı, Burdur'u adeta bir açık hava müzesine dönüştürüyor.
- Belediye Başkanı Ercengiz
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Her yıl yaklaşık 12 milyon turisti ağırlayan Antalya'nın hemen yanı başında olan kentin turizmden yararlanamamasının üzücü" olduğunu söyledi.

Burdur'daki tüm tarihi yapıların ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması gerektiğine işaret eden Ercengiz, şöyle konuştu:
"Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB), yönetim kurulu toplantısını Temmuz ayında Burdur'da yapma sözü aldık. Bu turizm hamlesini biz de başlatmak istiyoruz. Dünyanın öbür ucundan gelenler Burdur tarihini araştırırken, biz bu potansiyeli yok sayamayız. Kentin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için elimizden gelen çalışmayı yapacağız."
- İl Kültür Turizm Müdürü Tanır
İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise antik kentlere ev sahipliği yapan, açık hava müzesi görünümündeki Burdur'un iki parlayan yıldızı olan Sagalassos ve Kibyra'nın yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın da önemli yapıları arasında yer aldığını bildirdi.
Yaklaşık 67 bin eserin sergilendiği Burdur Arkeoloji Müzesi'nin 2008 yılında "gezilip görülmeye değer müze" ödülünü aldığını hatırlatan Tanır, müzede Sagalassos ve Kibyra'dan çıkarılan önemli eserlerin de sergilendiğini kaydetti.


Tanır, "Bu kadar kültürel zenginliğe sahip bir ilin turizm anlamında dünyada hak ettiği yere getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun birden olamayacağını biliyoruz. Bu konuda valilik ve müdürlüğümüz başta olmak üzere, diğer kurum ve kuruluşların da sunacağı katkılarla kentimizi hak ettiği yere getirmeliyiz. Bu konuda İl Özel İdaresi ile bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Kaynak: AA