Başbakan Erdoğan, İşçi Sendikalarının Temsilcilerini Kabul Etti

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İş Kanununda yapılması düşünülen değişiklik ile ilgili 59 madde üzerinden 5 maddenin çıkarılmasını istediklerini söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’yu, Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul etti. Başbakan Erdoğan ile yaklaşık 40 dakika görüşen sendika temsilcileri çıkışta gazetecilere açıklama yaptı.

Sendika temsilcileri adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ile ilgili Türk-İş, Hak-İş ve DİSK olarak iki gündür toplantı yaptıklarını söyledi.

Aldıkları karar çerçevesinde 59 madde içerisinden 5 tane madde tespit ettiklerini ve 5 madde ile ilgili görüşlerini belirtmek üzere Başbakan Erdoğan’dan randevu istediklerini ifade eden Atalay, “Bugün randevu verdiler. Aşağı yukarı 35 dakika Başbakanımız ile görüştük. Başbakanımız bu akşam Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenliği’nden bir ekip ile beraber bizim üç konfederasyonun içinde bulunduğu bir heyetle birlikte bir toplantı yapacağız. Zannediyorum bir komisyon kurulduğunu görüyorum. Yani biz bu 59 maddenin içinde müspet olan, işin lehine olan maddelerin olduğu gibi bizim tespit ettiğimiz 5 madde… Bir tanesi yasanın birinci maddesi, onuncu maddesi, onbirinci maddesi, on ikinci maddesi, on üçüncü maddesi biz üç konfederasyon bunun ortadan kalkmasını sendikaların arzu ettiği şekilde düzenlemenin yapılmasını arzu ediyorum” diye konuştu.

Şuanda baraj ile ilgili üç konfederasyonun yüzde 1’e düşmesiyle ilgili itirazlarının olmadığını Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini de ifade eden Atalay, “Bununla ilgili sayın Başbakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına talimat verdi. Bununla ilgili görüşme yapacağız. Biz aynı kanaatteyiz” dedi.

“DAVALARI KAZANAMAYIZ KANAATİ BİZDE MEVCUT”
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Türk-İş Genel Başbakanı Atalay, 59 madde içerisinde 5 maddenin hangisinde itirazlarını sorulması üzerine, “Birinci maddenin ikinci fıkrası asıl işverenle ilgili. Biz bu maddenin mevcut halinin devam etmesini istiyoruz. Yani mevcut halinin devam etmesini istiyoruz. Bununla ilgili mağdur olan arkadaşlarımız, iş müfettişlerin raporu, arkadan mahkemeye gittiğimiz de netice alıyoruz. Davaların tamamını kazanıyoruz. Ama yapılmak istenen değişiklikle biz sıkıntıya giriyoruz. Davaları kazanamayız kanaati bizde mevcut. En önemlisinin bir tanesi budur” şeklinde konuştu.

Kendileriyle ilgili güvencenin ortadan katlığını dile getiren Atalay, “İkinci maddede diyelim ki bir işçi 7 sene çalışmış. Üç tane taşeron değişti. Bu işçi hakkını nereden alacak. Üçü de yok ortada. Biz mahkemeye gittiğimiz zaman biz kısa zamanda 7 senelik bütün haklarının tamamını bugüne kadar aldık. Bu yapılmak istenen düzenlemede geriye dönüş gözükmüyor. 7 seneyi biz nereden alacağız. Onunla ilgili sıkıntımız var. Ana başlığın bir tanesi bu. İkincisi de özel sektörde taşeronla ilgili eski yönetmelikte müfettiş denetimi mevcut idi. Şuanda o da ortada gözükmüyor. Yani burada denetim olsun. Müfettiş ve bakanlık denetmeleri devam etsin” ifadelerini kullandı.

Başka bir gazetecinin, “Asıl işin tamamının alt işverene verilmeyeceği hükmünün kalkması gibi bir düzenleme var. Taşeron önünü açacağı yönünde yorumlar var” diye sorması üzerine Atalay, şunları kaydetti:
“Yani bizim kanaatimiz onlara göre açmayacak. Bize göre bu değişiklik olursa taşeron daha yaygınlaşacak kanaati var bizde. Bu tedirginliği var bizde.”
Başbakan Erdoğan’ın bir komisyon kurduğunu dile getiren Atalay, “İnşallah netice alırız” diye konuştu.

Kaynak: İHA