2014 Batı Balkanlar Konferansı

Merkezi Avrupa Girişimi (CEI) tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'da 18 CEI üyesi ülkeden bakan düzeyinde katılımla düzenlenen 2014 Batı Balkanlar Konferansı'nda entegrasyon, göç ve enerji konuları görüşüldü.

Tarihi Hofburg Sarayı'nda düzenlenen konferansa katılan CEI Genel Sekreteri Giovanni Caracciolo di Vietri, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, konferansın sona ermesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, konferansta entegrasyon başta olmak üzere enerji ve göç konularının ele alındığını söyledi.

Bosna-Hersek'e yardımların süreceğini aktaran Kurz, Arnavutluk'un AB üyeliği ile ilgili bir soru üzerine, "Arnavutluk'un AB üyeliğini destekliyoruz. Sadece Arnavutluk'un değil, Balkanlar'daki bütün ülkelerin AB üyesi olmalarını istiyor ve destekliyoruz" dedi.

Kurz, Ukrayna'daki gelişmelerin toplantıda ele alınıp alınmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Ukrayna'daki gelişmeler gündeme geldi ancak bu konferansın ana gündemi değil" diye konuştu.

İtalyan Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ise AB entegrasyonunun herkesin çıkarına olduğunu vurguladı. Batı Balkanlar'daki ülkelerin Avrupa Birliği'ne üye olmalarının birliğin önemli projelerinden olduğunu ifade eden Mogherini, Balkanlar'da güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması için AB entegrasyonunun önemine değindi.
AB entegrasyonunun desteklenmesi amacıyla 1989 yılında kurulan bölgesel hükümetlerarası forum niteliğindeki CEI'nin konferansına üye ülkeler Arnavutluk, Avusturya, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Ukrayna'dan bakanlar katıldı.

Konferansın ardından 18 ülkenin dışişleri bakanları ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle aile fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: AA