Eski Cezaevinde Teravih Namazı Kılınacak

Eski Bayrampaşa Cezaevi’nin avlusunda vatandaşlar, teravih namazı kılacak.

Yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda dışarıda namaz kılacağını söyleyen Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, “Mihrabı kurduk, sedirleri getirdik, kıble çalışmalarına başladık, abdesthane ve tuvaletleri de hazırladık” dedi.

40 yıl hizmet verdikten sonra 2009 yılında yıkımı gerçekleştirilen Bayrampaşa Cezaevi avlusunda yaklaşık 5 bin kişi aynı anda teravih namazlarını kılacak. Bayrampaşa Belediyesi’nin Ramazan ayına özle yürüttüğü çalışma kapsamında faaliyet göstermeyen alanda ise çalışmalar başladı.

Mihrabın belirlendiği, kıble çalışmalarının başlandığı, abdesthane ve tuvaletlerin hazırlandığı 90’a 90 metrekare alan, sahura kadar açık kalacak. Kadınlara özle hazırlanan bölümünde bulunduğu alanda binlerce kişi aynı anda dışarıda teravih namazı kılmanın hazzını yaşayacak.

Arazisi boş ve düz olan eski Bayrampaşa Cezaevi’ne gelen Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. İslamiyet öncesi ve Osmanlı Dönemi’nden örnekler vererek dışarıda topluca teravih kılmanın önemine değinen Başkan Aydıner, “İslamiyet’ten önce cuma ve bayram namazları topluca kılınırdı. Buna da ‘musalla’ adını verirlerdi. Osmanlı zamanında ise, camilerin ve mescitlerin şehir dışında bulunması nedeniyle dışarıda namaz kılınır buna da ‘namazlık’ adını verirlerdi. Bu geleneksel olarak şuanda yapılmıyor ancak Gelibolu ve Bursa’da ‘namazlık’ denilen iki tane Osmanlı Dönemi’nden kalan yerler var. Biz de bu ramazan orijinal bir şey yapalım dedik ve böyle bir çalışma ortaya çıktı” dedi.

Boş arazilerin değerlendirilmesi gerekildiğini söyleyen Aydıner, topluca teravih namazları kılmak üzere bir proje gerçekleştirdiklerini bunun için de mihrabı kurduklarını, sedirleri getirdiklerini, kıble çalışmalarına başladıklarını, abdesthane ve tuvaletleri de hazırladıklarını söyledi.

Teravih namazlarını kıldırmak için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan ayı boyunca görevlendirilen hocanın cemaate teravih namazı kıldıracağını ifade eden Aydıner, “Teravih sonrası 10-15’er kişilik gruplar halinde sohbet halkaları oluşturacağız. Burada sahura kadar etkinliklerimiz de devam edecek. Bunları yaparken de LED ekran üzerinden yansıtacağız. Ayrıca vatandaşlarımız rahat etsin diye tuvalet ve seyyar abdesthane gibi gerekli ihtiyaçları getireceğiz” dedi.

Kaynak: İHA