Akçaabat’ın Su ve Atısu Sorunu Çözülüyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesi için önemli olan Su ve Atıksu Projesi’nin yapım protokolü (Işıklar İçme Suyu ve Arıtma Projesi) Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından imzalandı.

Akçaabat’ın Su ve Atısu Sorunu Çözülüyor

24 milyon 813 bin Euro tutarındaki proje ile birlikte Akçaabat ve çevresinin su ve atıksu sorunu çözüme kavuşturulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarıyla yürütülen bazı çevre altyapı yatırımlarının büyükşehir belediyelerine devri için imza töreni düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan imza törenine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ile birlikte diğer bazı ilerin büyükşehir belediye başkanları katıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 24 milyon Euro tutarındaki proje ile birlikte Akçaabat ve çevresinin su ve atıksu sorununun çözüleceğini kaydetti.

Gümrükçüoğlu, “Proje kapsamında Akçaabat ve çevresinin içme suyu arıtma tesisi yapımı, 49 km mevcut şebeke hattının yenilenmesi, 11.5 ilave içme suyu şebeke hattı inşaatı, 4000 m3 kapasiteli bir adet su deposu inşaatı, 155 bin m3 kapasiteli 11 adet su deposu yenilenmesi, 12 adet debi ölçer temin ve montajı, 21 bin 308 metre ishale hattı inşaatı, 13 bin 639 metre iletim hattı yapımı, mevcut 3 adet pompa istasyonunun yenilenmesi, yerel işleme sisteminin kurulmasını içeriyor. Bu projenin maliyeti 24 milyon 813 bin 242 Euro. Projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 milyon 488 bin 794 Euro, faydalanıcı kurum 2 milyon 233 bin 191 Euro, AB hibesi ise 21 milyon 91 bin 255 Euro katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının AB'nin ülkede yaptığı çalışmalar ve işbirliği kapsamında en önemli ortaklarından birisi olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, törende yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) fonları ve ulusal kaynaklar vasıtasıyla Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığınca yürütülen 10 altyapı projesinin "On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle büyükşehir belediyelerine devredildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından anlaşma, Bakan Güllüce ile Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Trabzon, Ordu, Balıkesir, İçel, Adana ve Van büyükşehir belediye başkanları ve temsilcileri arasında imzalandı.
Kaynak: İHA