Kenevir Yetiştiriciliği

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun ve tüm ilçelerinin kenevir üretim alanları içinde olduğunu belirtti.

Güven, yaptığı yazılı açıklamada, kenevir ekimi ve kontrolü hakkında yönetmelik kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 9-11 Haziran 2014 tarihleri arasında "Kenevir Yetiştiriciliği" konulu hizmet içi eğitim çalışması yapıldığını kaydetti.

Orman İşletme Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen eğitim çalışmasına 30 ilden bu konuda çalışma yapan teknik elemanların katıldığını aktaran Güven, söz konusu eğitim çalışmasında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Kanber Ülker'in, "Dünyada ve Türkiye'de Kenevir Sektörü", Dr. Mehmet Hasdemir'in "Kenevir Ekimi ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik", Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan Eczacı Ayşegül Çelikkanat'ın ise "Kenevirin İlaç Sanayinde Kullanım Olanakları" ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç'ın "Kenevirin Sistematiği, Morfolojisi, Yetiştirme Teknikleri" konularında bilgi verdiğini bildirdi.
Eğitim çalışmasına ayrıca kenevir ekiminin ruhsata tabi olması nedeniyle yasal süresi içinde izin alarak ekimi yapılmayan kenevirin "kaçak ekim" kapsamında değerlendirilmesi konusunda Samsun Emniyet Müdürlüğünden Tolga Bostancı'nın bilgi verdiğini belirten Güven, şöyle devam etti:
"İlimiz ve bağlı tüm ilçeler kenevir üretim alanları içindedir. 2013 yılında ilimizde Jandarma Komutanlığı'nın düzenlediği bir çalışma ile 17 İlçede görevli kolluk güçlerine kenevir yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirme çalışması yapılmıştır. Mevzuatı gereği bu bitkiyi yetiştirmek isteyen üreticilerimizin 1 Ocak- 1 Nisan tarihleri arasında bağlı oldukları kaymakamlıklara müracaat ederek ruhsatlı üretim yapmaları gerektiğini ruhsatsız üretim yapan kişi ya da kişilerin ilgili kanuna göre işlem göreceklerini belirtmişlerdir."
Söz konusu eğitim çalışması kapsamında Vezirköprü ilçesinde ruhsatlı olarak ekilişi yapılan kenevir tarlalarında Doç. Dr. Selim Aytaç ile birlikte uygulama çalışma yapıldığı da bildirildi.

Kaynak: AA