Dokudukları Halının Ünü Sınırları Aştı

Samsun'da Havza Halk Eğitim Merkezince açılan kursta kök boya ve yün ip kullanılarak dokunan halılar, dünyaca ünlü bir oteller zincirinden talep görüyor.

Halı dokumacılığı kursuna katılan Havzalı kadınlar, hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de ürettikleri halılardan para kazanarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Dünyaca ünlü bir oteller zincirinden 15 el dokuması halı için ön sipariş alan kursiyerler, bu siparişle yaklaşık 53 bin lira gelir elde edecek.
Havza Halk Eğitim Merkezi Müdürü Uğur Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Havza'da kültürel değerlerin canlandırılması ve yaşatılması adına bu kursu açtıklarını söyledi.

Kursta kaba yün halı dokunduğunu anlatan Sağlam, "Havza'da kaba yün halı dokuyalım istedik. Zamanla siparişler almaya başladık. Bu, Samsun Valiliğimizin de dikkatini çekti. Dünyaca ünlü oteller zincirinden ön siparişler alındı. Bu halılar hızla dokunuyor" dedi.


- Halılarda Güneydoğu Anadolu desenleri kullanılıyor
Bir halının 3-4 ayda tamamlandığını belirten Sağlam, "Halılarımızda kök boya ve yün ip kullanılmakta. Kursiyerlerimiz halı dokuyarak sosyalleşirken bir yandan da aile ekonomisine katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.
Kurs öğreticisi Hatice Ergin de kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Dokuduğumuz halılar, kaba yün halı olarak tabir ediliyor. Geçen yıl ipek halı kursu da açtık. Halılarımızda Güneydoğu Anadolu yöresine ait desenler kullanılmakta" diye konuştu.

Kursiyerlerden Hatice Önder ise kursa ilk başlarda vakit geçirmek amacıyla geldiğini ifade ederek, "Halı dokumaya başladıkça büyük zevk aldım. Ufak da olsa çocuklarımıza harçlık yapmak için çalışmaktayız. Şimdi ise kendimi geliştirmek, daha seri ve değişik motiflerde halı dokumak istiyorum" dedi.

Kaynak: AA