Niğde’de ''toprağımız, Canımız' Paneli Düzenlendi

Niğde’de 11-17 Haziran Toprak Haftası nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde "Toprağımız, Canımız" paneli düzenlendi.

Niğde’de ''toprağımız, Canımız' Paneli Düzenlendi

Niğde Üniversitesi Derbent Kültür Merkezinde düzenlenen ve Moderatörlüğünü Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Ahmet Haşim Keskin’in yaptığı panele Adıyaman Üniversitesinden Doç.Dr. Erhan Akça, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Ali Çarkacı ve İklim Değişikliği ve Havza Bölüm Başkanı Erdal Gönülal panelist olarak katıldı.

Panele ayrıca Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Müdürü Murat Türkmen, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Bayrak, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Öğrenciler, Muhtarlar ve Çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Murat Türkmen Panelde yaptığı konuşmada tüm çiftçilerin Toprak Bayramını kutlayarak şunları söyledi:
“Toprağın korunması için halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Bakanlığımız toprağın önemi ve korunması konusunda çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda toplumun bilinçlenmesi için her zeminde kamu spotları, toplantılar, paneller, yarışmalar gibi eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Bakanlığımız toprağın korunmasını sağlamak amacıyla 2005 tarihinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununu çıkarmıştır. Yine yakın zamanda 6537 sayılı toprakların ve işletmelerin bölünmemesi için Miras Hukuku Kanununu çıkarmıştır. Yine Bakanlığımız ÇATAK, Organik Tarım, İyi Tarım, Toprak Analizi, Biyolojik ve Biyogüvenlik desteklemelerini yaparak toprağın ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamaktadır. Yine topraklardaki nitrat kirliliğini takip ederek toprak yapısının bozulmamasını sağlamaktadır.

Bizler taşrada gerek bakanlığımızın çıkarmış olduğu kanunları, ve gerekse yürürlüğe koyduğu destekleme çalışmalarını uygularken diğer taraftan yine Bakanlığımız Stratejik Kalkınma Planı doğrultusunda ekolojik dengenin korunması içinde çaba sarfediyoruz. Bu doğrultuda mahalde il özel idaresinden temin ettiğimiz parasal kaynakla Bakliyat,Yem Bitkileri, Çerezlik Kabak,Ayçiçeği,Aspir gibi ürünlerden 2013 yılında 26.000 dekar ve 2014 yılında da 30.000 dekar alanda Alternatif Tarım ürünleri Projeleri uygulayarak ilimizde Münavebeli Üretim Modelini öğretmeye çalışıyoruz. Bu sistemle topraklarımız dinlendiriliyor, yapısı düzeltiliyor, organik maddece zenginleştiriliyor. Toprak bize atalarımızdan miras değil, emanettir. Çocuklarımıza emaneti sağlam teslim edelim.''
Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ise yaptığı konuşmada; Toprağın Türk kültüründe ana sıfatıyla anıldığını, bu sebeple kutsal olduğunu ifade etti.

Toprağın kutsallığına yakışır davranışların gösterilmediğini belirten Uçgun, "Toprağı en çok koruması gerekenler çiftçilerdir. Çünkü hayat damarı topraktır, toprak olmadan çiftçi olmaz. İnsanoğlunun vazgeçilmez ögeleri toprak ve su en çok korumamız gereken kaynaklarımızdır. Onun için öncelikle topraktan geçinen insanların ve tüm bireylerin toprağa gereken hassasiyeti göstermesi olmazsa olmazımızdır" dedi.

Konuşmaların ardından, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden toprak konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ödüllerin ardından panelistler sırayla Toprak ve Çölleşme hakkında katılımcılara sunumlar yaparak ülkeyi bekleyen çölleşme tehlikesi ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdiler.

Sunumların ardından katılımcılar Toprakla ilgili Fotoğraf Sergisini gezdiler ve Derbent Kültür Merkezi bahçesine fidan diktiler.
Kaynak: İHA