İnce Bağırsak Nakliyle Sağlığına Kavuştu

Türkiye ve dünyada ameliyat sonrası ölüm oranı çok yüksek olduğu için çok nadir yapılan ince bağırsak nakli, 49 yaşındaki Arif Bozdağ'ın hayatını kurtardı.

Kangren olan ince bağırsağı 3,5 metreden 30 santimetreye düşürülen Bozdağ, beyin ölümü gerçekleşen birinden alınan bağırsağın nakliyle sağlığına kavuştu.
İstanbul'da mobilya imalathanesi işleten Arif Bozdağ, 7 ay önce şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti. Bozdağ'ın bağırsaklarına giden damarlarda kanın pıhtı yaptığı bu nedenle bağırsaklarının büyük kısmının kangren olduğu tespit edildi. Normalde 3,5 metre olan ince bağırsaklarının büyük kısmı alınan Bozdağ'ın organı 30 santimetreye düşürüldü.
Kalın bağırsağının da bir bölümü alınan Bozdağ'a bu şekilde damardan beslenerek en fazla 6 ay yaşayabileceği, ölümün kaçınılmaz olduğu söylendi.
Türkiye'de ince bağırsak nakli yapan 4 merkezden biri olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Bozdağ'a, burada 28 Şubat'ta beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden alınan ince bağırsak nakledildi. İnce bağırsağı 2,5 metreye çıkarılan Arif Bozdağ, sağlığına yeniden kavuştu.
-Hayatta kalan 4. kişi
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca, ince bağırsak nakillerinin ameliyat sonrası ölümler fazla olduğu için çok yapılmadığını, Arif Bozdağ ile başarılı ameliyat sayısının 4'e ulaşıldığını belirtti.

Karaca, "Hastamız çok şanslı çünkü çok beklemeden organ bulundu. Normalde aylarca bekleyen insanlar var. Şu an da normal insanlar gibi ağızdan besleniyor. 3 ay kadar sonra dışarda olan ince bağırsağı içeri alacağız. O zaman tamamen iyileşmiş olacak. Tuvaletini de normal yoldan yapmaya başlayacak" dedi.

Bozdağ ise sağlığına yeniden kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA