En Riskli Ameliyatı Oldu, Yaşayan 4. Hasta Ünvanını Aldı

Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan 49 yaşındaki Arif Bozdağ’ın kangren olan 3,5 metre uzunluğundaki ince bağırsağı ameliyatla alındı.

En Riskli Ameliyatı Oldu, Yaşayan 4. Hasta Ünvanını Aldı
Sadece 30 santim kalan ince bağırsakla yaşaması için 6 ay ömür biçilen Bozdağ’a beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ince bağırsağı nakledildi. 2,5 metreye çıkartılan ince bağırsağıyla hayata dönen Bozdağ, Türkiye’de ince bağırsak nakli olduktan sonra yaşayan 4. kişi oldu.
Türkiye’de ve dünyada ameliyat sonrası ölüm oranı çok yüksek olduğu için çok nadir yapılan ince bağırsak nakli, 49 yaşındaki Arif Bozdağ’ın hayatını kurtardı. Türkiye’de ince bağırsak nakli olduktan sonra yaşayan 4. kişi olan Bozdağ’ın kangren olan 3,5 metre uzunluğundaki ince bağırsağı ameliyatla alındı. Sadece 30 santim kalan ince bağırsakla yaşaması için 6 ay ömür biçilen Bozdağ’a beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ince bağırsağı nakledildi. Başarılı geçen ameliyat sonrası tekrar 2,5 metreye çıkartılan ince bağırsağıyla normal bir insan gibi yeme içmeye başlayan Bozdağ, “Her şey karın ağrısıyla başladı.

Ömrümde bağırsak ya da karın ağrısı çekmemiştim. Evde yemek yedikten sonra karnım ağrımaya başladı, kusarsam geçer diye düşünüp kustum yine geçmedi. Bu yaşıma kadar böyle bir ağrım olmadı. İnsan başına gelmedikten sonra bilmiyor. Doktorlarım sayesinde sağlığıma kavuştum. Çok şanslı olduğumu söylüyorlar. Türkiye’deki 4. kişiymişim. Keşke herkes organlarını bağışlasa da daha çok insan sağlığına kavuşsa” diye konuştu.

KARIN AĞRISI ŞİKAYETİ İLE GİTTİ
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri, başarılı operasyonla Arif Bozdağ’ın hayatını kurtardı. İstanbul’da mobilya imalathanesi işleten Arif Bozdağ, aralık ayında şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti. İlk önce bağırsaklarında iltihap olduğundan şüphelenilen Bozdağ’a yapılan detaylı incelemede, bağırsaklarına giden damarlarda kanın pıhtı yaptığı bu nedenle ince bağırsaklarının önemli bir bölümünün kangren olduğu tespit edildi.

6 AY ANCA YAŞARSIN DENDİ
Normalde 3,5 metre olan ince bağırsaklarının önemli bir bölümü ameliyatla alınan Arif Bozdağ’ın sadece 30 santim uzunluğunda ince bağırsağı kaldı. Kalın bağırsağının da bir bölümü alınan Bozdağ’a bu şekilde damardan beslenerek en fazla 6 ay yaşayabileceği, ölümün kaçınılmaz olduğu söylendi. İnce Bağırsak Nakli yapma ruhsatına sahip olan Türkiye’deki 4 hastaneden biri olan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirilen Arif Bozdağ, organ nakli listesine yazıldı, uygun organın çıkmasını beklemeye başladı.

“DÜNYADA BİLE ÇOK SIK YAPILMIYOR”
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Cezmi Karaca, ince bağırsak nakillerinin ameliyat sonrası ölümler fazla olduğu için çok yapılmadığını anlattı. Karaca, “Arif Bey’le birlikte başarılı ameliyat sayında 4’e ulaştık. Bu ülkemize özgü bir durum değil, dünyada da durum aynı. Hastamız çok şanslı çünkü çok beklemeden organ bulundu. Normalde aylarca bekleyen insanlar var. Şu an da normal insanlar gibi ağızdan besleniyor. 3 ay kadar sonra dışarda olan ince bağırsağı içeri alacağız. O zaman tamamen iyileşmiş olacak. Tuvaletini de normal yoldan yapmaya başlayacak” dedi.

Kaynak: İHA