Omü’de 'Kök Hücre” Konferansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kök Hücre Öğrenci Topluluğu tarafından, “Kök Hücrelerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı konferans düzenlendi.

Omü’de 'Kök Hücre” Konferansı

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans, misafir konuşmacı olan Hacettepe Üniversitesi Kök Hücre Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı ve Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu tarafından verildi.

Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Topluluğun Akademik Danışmanı Doç. Dr. Sezgin Güneş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu yaptı. Konuşmanın ardından konferansa geçildi. Prof. Dr. Emin Kansu konu ile ilgili yaptığı sunumda, “Kök Hücre Tanımı, Kök Hücre Biyolojisi, Kök Hücre ve Pluripotensi, Kök Hücre ve NICHE, Kök Hücre Türleri, Embryonik Kök Hücreler, Uyarılabilir Pluripotent, Kök Hücreler ve 2012 Nobel Tıp Ödülü Geleceğe Bakış” başlıkları altında bilgi verdi.

Prof. Dr. Emin Kansu konuşmasında kök hücrenin 2 önemli özelliğine işaret ederek, “Kök hücre hiçbir zaman ölmüyor ve kendini sürekli sabit sayıda tutuyor Kök hücre mitoza giriyor ve kendisinin aynısından yapıyor. Başka hücrelerde bulunmayan ‘farklılaşabilme’ özelliği de ikinci ayırt edici nokta. Kök hücre ayrıca çok çoğalma kabiliyetine de sahip” dedi.

“KÖK HÜCRELERİN İNSANDA ÜRETİLEBİLMİŞ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”
İnsandan ilk embriyonik kök hücre kültürünün 1998 yılında alınabildiğine dikkat çeken Prof. Kansu, “Bunlar canlı emriyonik insan yapacak hücrelerdir ve bunu kültürden alıyorlar, donduruyorlar ve emriyonik kök hücrelerinin insanda üretilebildiğini ispatlamış oluyorlar Bu çok önemli bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.

Kök hücre araştırmalarının farklı bir yönüne de işaret eden Prof. Dr. Emin Kansu, “Bizim alanda kök hücre araştırması sadece biyolojik değil aynı zamanda legal ve dini olarak da tartışmalı bir konudur” ifadesini kullandı.

Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Prof. Dr. Kansu sözlerini şöyle tamamladı: “Benim öğrenciliğimden bugüne 44 sene geçti, 44 sene içinde biyoloji tamamen değişti. Biyolojinin temeli değişti, biyoloji konseptlerimizde çok büyük değişiklikler oldu. O yüzden gençlere çok büyük ufuklar açacak olan bu alanda yürümelerini ve araştırma yapmalarını tavsiye ediyorum.”
Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Kök Hücre Öğrenci Topluluğu’nun Akademik Danışman Doç. Dr. Sezgin Güneş, Prof. Dr. Emin Kansu’ya plaket takdim ettiler.
Kaynak: İHA