Hdp'nin Lice'deki Toplantısı (1)

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Bu bayrak indirme olayının bilinçli olarak geliştirildiğini ve bir provokasyon olduğunun altını çizmek istiyoruz. İnsanlar cenazeleriyle uğraşırken, acılarına ağlarken birileri Kürtlerin acıları üzerinden milliyetçi bir yaklaşımla süreci sabote etmeye yönelik bir girişim içine girmiş olabilir. Biz hiçbir halkın değerine saygısızlık etmeyiz" dedi.

Tuncel, partisince Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Çelikhan köyü köprübaşı mevkisinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü tartışmalarının uzun soluklu bir tartışma olduğunu, ülkede 30 yıldır yaşanan çatışmanın son bulması konusunda önemli bir aşama katedildiğini söyledi.

Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasındaki mesajı ile Türkiye'de yeni bir durum yaşandığını ifade eden Tuncel, "Bu manifesto ile, 'Barış mümkün mü, savaş gerçekten bitebilir mi?', 'Türkiye halkları bir arada, kardeşçe yaşayabilir mi? Eşit yurttaşlık temelinde bir yaşamı birlikte kurabilir miyiz?' soruları önemli bir noktada tartışılmaya başladı.

Başlatılan bu süreç tüm Türkiye kamuoyunda kabul gördü" dedi.

Tuncel, Türkiye'de insanların artık savaşın bitmesi ve barışın olması konusunda sürece destek verdiğini dile getirerek, bunun kamuoyu araştırmalarından da görüldüğünü, halkın yüzde 80'inin savaşın değil, barışın yanında olduğunu belirtti.

- "Bu süreci bozmak isteyenler olabilir"
"Kürt hareketinin tüm bileşenleri Sayın Öcalan'ın başlattığı bu süreci desteklediğini ifade etti.

Arkasından geri çekilme süreci başladı.

Bu süreç 3 aşamalı olarak başlatılmıştı. Kürt hareketi bunu büyük ölçüde gerçekleştirdi. Devletin yapması gereken ise güven artırıcı adımlar atılması, süreç ile İmralı'daki görüşmelerin güvence altına alınması, müzakere sürecinin sağlıklı ilerlemesi için gerekli yasal adımların atılması, TMK'nın kaldırılması, kalekol ve güvenlik amaçlı barajların yapımına son verilmesiydi" diyen Tuncel, bu kapsamda bugüne kadar somut adım atılmadığını savundu.
Tuncel, İmralı ile görüşmelerde verilen mesajlara işaret ederek, şöyle dedi:
"Bu görüşmelerin özü bu sürecin devam ettirilmesiydi. Bu süreci bozmak isteyenler olabilir. Biz ne zaman barış konusunda adım atmaya çalıştıysak ne zaman ki Türkiye'de gerçekten çözüm konusunda bazı çalışmalar yaptık; o zaman bazı güçler devreye girdi ve barışı engellemeye çalıştı ve çoğu kez de engellendi. Hatırlayın en son ateşkesten önce 7 kez ateşkes yapılmış ancak her defasında bozulmuştu. Yeni bir aşamadayız. Biz bu sürecin bozulmasını istemiyoruz. Bu coğrafyada artık savaş olsun istemiyoruz. Bu ülkede insanların yaşamını yitirmesini, genç fidanların toprağa düşmesini istemiyoruz. Biz insanların yaşamasını istiyoruz."
- "Bayrak indirme olayının bir provokasyon olduğunun altını çizmek istiyoruz"
"Buradaki insanlar kendi onuru, kimliği, dili ve kültürü ile bir arada yaşamak istiyor. Bunu başka halkların hakkına saygısızlık olarak da yapmıyor" ifadelerini kullanan Tuncel, Türk bayrağının indirilmesine ilişkin şunları kaydetti:
"Bu bayrak indirme olayının bilinçli olarak geliştirildiğini ve bir provokasyon olduğunun altını çizmek istiyoruz. İnsanlar cenazeleriyle uğraşırken, acılarına ağlarken birileri Kürtlerin acıları üzerinden milliyetçi bir yaklaşımla süreci sabote etmeye yönelik bir girişim içine girmiş olabilir. Biz hiçbir halkın değerine saygısızlık etmeyiz. Aynı zamanda Kürt halkının değerlerine de saygı gösterilmesini isteriz. Saygı karşılıklı olmalıdır. Karşılıklı saygının Türkiye'nin demokrasisi açısından olmazsa olmaz olduğunu düşünüyoruz."
Tuncel, barış için büyük bir iradenin gerekli olduğunu, barışın savaştan daha zor olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi:
"Barışı ruhumuzda ve düşüncemizde kabul etmemiz gerekir. Kürt hareketinin tüm bileşenleri atık bu ülkede savaşın bitmesi konusunda irade beyanında bulunmuştur. Şimdi sıra AKP ve devlette. Madem barışacağız, madem çözüm sürecinde ısrarlısınız neden hala kalekollar yapılıyor ve güvenlik barajı yapılıyor? Biz barış, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve halkın kendi kendini yönetmesini istiyoruz. AKP bugüne kadar sadece çözüm sürecinde ısrarlı olduğunu açıkladı.

Biz bu açıklamayı bile önemsiyoruz. Ama artık sözü aşan bir noktadayız. Artık adımlar bekliyoruz. Çözümde ısrarlıysanız TMK'yı kaldıracak mısınız? Başbakanı buraya davet ediyor buradaki halkın sesine kulak vermesini istiyoruz."
- "Tek çıkarımız barıştır, kardeşçe bir arada yaşamaktır"
Türkiye'nin gündeminin son 10 gündür Diyarbakır olduğuna dikkati çeken Tuncel, "Bir yandan AKP'nin çalıştayı yapıldı. Belediye önünde çocukları gerillaya katılan aileler oturuyor ve Türkiye gündemi buradan tartışılıyor. Çalıştayda bakanları dinledik. Halk ve yerel yöneticiler dinlenmedi çünkü davet edilmediler. Bakanlar sözlerini söyledi ve BDP ve HDP'ye, 'siz bu sürecin dışındasınız. Siz barış istemiyorsunuz. Gerilimden faydalanıyorsunuz gibi sözler söylediler. Bizim gerilim ve savaştan hiçbir çıkarımız yok. Bizim tek çıkarımız barıştır, kardeşçe bir arada yaşamaktır" diye konuştu.

Tuncel, "Tüm katliamların araştırılması için derhal Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu kurularak, burada yaşananlar ortaya çıkarılmalıdır" şeklinde konuştu.

Kalıcı bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Tuncel, şöyle dedi:
"Barışacaksak o zaman savaşın kaynağını ortadan kaldırmak gerekir. Bunun kaynağını ortadan kaldırmazsanız bugün çözüm olsa bile yarın başka bir durumda bu savaş, çatışma yeniden başlar. AKP iktidarda olduğu için birinci derecede sorumluluk hükümetindir. Çağrımız parlamentoya, MHP ve CHP'yedir. Bu ülkedeki 76 milyonun sorumluluğunu taşıyorlarsa, ülkenin doğusunda yaşanan bu gelişmelere seyirci kalamazlar. Milliyetçi söylemlerle batıyı buradaki halka karşı kışkırtarak özellikle Türkiye metropollerinde yaşayan Kürtlere karşı linç kampanyası geliştirerek Türkiye'yi aydınlığa değil, karanlığa götürürler. Ana muhalefet partisinin 30 yıldır yaşanan bu savaşın son bulması konusunda çözüme ilişkin projesi yok. Böyle bir ana muhalefet partisi olabilir mi? Sokaktaki çocuğa, yaşlıya sorsanız bu konuda en az bir saat konuşur. Kılıçdaroğlu daha önce, 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki çekincelerin kaldırılmasını istiyoruz' demişti. Buradan başlayalım. Çünkü buradaki çekincelerin neredeyse hepsi Kürt sorunu ile bağlantılı."
- "Barış hepimizin ihtiyacı"
Çatışmaların sadece bölgeyi değil tüm Türkiye'yi etkilediğini dile getiren Tuncel, "Barış hepimizin ihtiyacı. 2 gündür herkes o saygı duydukları bayrak adına başka halka linç girişiminde bulunuyor. Bir bayrağın, bir halkın değerini başka bir halka başka insanlara baskı aracı olarak kullanmak aslında kendi değerine yönelik bir yaklaşımdır, kabul edilemez. Biz HDP olarak bu süreçte çözüm için gerekli sorumluluğu yrine getireceğimizin altını çizmek istiyoruz" diye konuştu.

Tuncel, şunları kaydetti:
"Lice'de, Mesken'de direnen halkımıza, 'aslında yaptığınız eylem amacına ulaştı' diyoruz. Halkımız görevini yaparak bu konuda kamuoyu oluşturdu. Yol kesen, çadır kuran, barış nöbeti tutan arkadaşlarımız ve halkımız görevini yapmıştır. Şimdi sıra bizde ve siyasilerde. Bunun kalıcı barışa evrilmesi konusunda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmemiz gerekir. Sayın Öcalan ile görüşen heyetimiz döndü. Sayın Öcalan'ın ifade ettiği söz anlamlı. Barış sürecinin devamı konusundaki ısrarı, hala barışta ısrar ediyor olmasını biz önemli görüyoruz. HDP ve BDP bu sürecin en önemli aktörüdür. Bizler olmadan gerçek anlamda barışın olmayacağını altını çiziyoruz. Biz burada kalekol değil yaşam evleri görmek istiyoruz. Buradan bir çatışma zemini çıkarmak değil burada süreci sabote etmek bozmak değil buradan demokratik bir hamle ile adım atmanın zamanıdır. Öfkeyle kalkıp zararla oturmak istemiyoruz. Başbakan ve Kılıçdaroğlu'nu buraya davet ediyoruz. Bakın o zaman çözüm ne kadar yakın."
(Sürecek)
Kaynak: AA