İskelesiz Cami Minaresi Yapıyorlar

Elazığlı Minare Ustası Muhsin Ulaş, 28 yıldır camilere minare yapıyor.

İskelesiz Cami Minaresi Yapıyorlar

Elazığlı Minare Ustası 50 yaşındaki Muhsin Ulaş, Türkiye’nin dört bir tarafında 2 binin üzerinde cami minaresi yaptıklarını söyledi.

İskele kurmadan kısa sürede yaptıkları cami minarelerinde kullandıkları bu yapım tekniğinin Elazığlı Ahmet Dayı isimli bir minare ustasına ait olduğunu aktaran Muhsin Ulaş, “Bu teknik sayesinde Türkiye’nin hemen her tarafında 2 binin üzerinde cami minaresi yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

Minare Ustası Ulaş, 28 yıldır iskele kurmadan uyguladıkları yapım tekniğiyle 4 ayda bile zor yapılan cami minarelerini 17-20 gün içerisinde çok rahatlıkla yapabildiklerini kaydetti.

Yaptıkları minarelerde ham madde olarak Bitlis'in Ahlat ilçesinden çıkan volkanik bir toprak ile mermer tozu, mozaik ve beyaz çimentonun karıştırarak elde ettikleri malzemeyi kullandıklarını belirten Minare Ustası Ulaş, “Malzemeyi de kendimiz üretiyoruz. İskele kurmadan 97 basamaklı, 35 metre yüksekliğindeki bir cami minaresini 17 günde yapıyoruz. Diğer türlü iskele kurarak aynı minareyi 2 ay da bile yapabilmek çok zor. İskele kursak bu kadar kolay olmazdı” şeklinde konuştu

Minare Ustası Ulaş, “Bu tekniğin piri Elazığlı Ahmet Dayı’dır. Bizler de ondan öğrendik. Bu tekniğin en büyük avantajı; hem pratik hem işi kısa sürede yapıyoruz hem de minare yapım aşamasında cami devamlı ibadete açık kalıyor” dedi.

İki kalfasıyla birlikte şu an Oltu’da Bilal Habeşi Camii’nin minaresini yaptıklarını belirten Muhsin Ulaş, bundan sonra iki köy camisinin minaresini daha aynı yöntemle yapacaklarını aktardı. Bu arada cami cemaati ise minare yapımı boyunca ibadetlerini aksatmadan camiye girip çıkmakta herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirterek ustalara teşekkür etti.
Kaynak: İHA