8. Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Etkinlikleri

Akdeniz Üniversitesi, Türkiz Marina ve Kemer Belediyesi tarafından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına düzenlenen 8. Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalışı etkinliği, sunum ve söyleşi programının ardından sona erdi.

Kemer Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen sunu ve söyleşi programına, Kemer Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu ve öğrenciler katıldı.

Kemer Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu, yapığı konuşmasında, dünya barışının devam etmesini ve önemli bir turizm merkezi olan Kemer'in daha da ilerlemesini diledi.
Mustafa Ertuğrul Aker ile ilgili yapılan ve salonda izlenen Güven İslamoğlu'nun 'Her Yerde Bir Haber Var' programını hatırlatan Cevheroğlu, bu programda Aker ve silah arkadaşlarının siperlerini gezmek için Fransız Tatil Köyü'nden izin istenmesi ve batırılan geminin de Fransızlara ait olması, bana biraz ironik geldi" dedi.

Cevheroğlu, etkinlikler kapsamında emeği geçenlere teşekkür ederek, gelecek yıllarda da bu tarz etkinliklerin artması gerektiğini kaydetti.


AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, geleceğe yatırım yapmak adına geçmişin ve tarihin merak edilmesi gerektiğine işaret etti. Ergin, "Merak duygumuzu geliştirmeliyiz. Özellikle çocuklarımıza bu duyguyu iyice aşılamalıyız" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel ise, tarihi iyi öğrenip, gelecek kuşaklara da iyi aktarılması gerektiğini vurgulayarak, Mustafa Ertuğrul Aker'i, 'her haliyle mükemmel bir adam' olarak tanımladı.
Gönüllü tarih araştırmacısı Ramazan Kar da, 'Dünden Bugüne Kemer' adlı çıkardığı kitabının yanı sıra iki kitap daha hazırladığını belirterek, Mustafa Ertuğrul Aker'in askeri ve sivil hayatı hakkında bilgi verdi. Kar, Mustafa Ertuğrul Aker'in İstanbul'da yaşayan 87 yaşındaki kızı İlhan Günaltay'ı telefonla aradı. Telefonunun hoparlörünü açan Kar, Günaltay'dan duygu ve düşüncelerini aktarmasını istedi. Babasının ve silah arkadaşlarının unutulmaması gerektiğini söyleyen Günaltay ise, etkinliğe katılanlara ve hazırlayanlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, etkinliğe katılan üniversitelerin temsilcilerine katılım belgelerini verdi. Organizasyonda yer alan Türkiye'den 17, Polonya, İtalya ve KKTC'den birer üniversiteden 125 öğrenci ile protokol üyeleri, Mustafa Ertuğrul Aker'in Kemer Belediye binası karşısındaki anıtında hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: AA