Güllüce Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Göçü önleyici tedbirler almak lazım.

Bazı illerde öğrenci yok okul var” dedi.


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) 5. Olağan Genel Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Genel Kurula, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu, Altındağ Belediye Başkanı Mesut Akgül, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve müteahhitler katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Türkiye’nin avantajlarından birinin bilgi ve birikimi olduğunu söyleyerek, 2020 yılında inşaat sektörünün 12 milyar trilyon hacme ulaşacağını ifade etti.

Güllüce, hedeflerinin ormana bakarak yapılması gerektiğini belirterek, “12 trilyondan en fazla biz pay alırız ve nasıl alırız diye kendimize de soralım” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümden söz eden Güllüce, bir profesörün Türkiye’nin bütün illerinde kentsel dönüşümün bütün binalara uygulanması gerektiğini söylediğini ifade ederek “Hocam söylediğin harika bir temenni. Katılmamak mümkün değil. Ama dünyada matematik, sayı diye bir şey icat edilmiş. Kaç bina ve her bina kaç lira, sonunda ne çıkıyor. Bugün basında da var. ‘Bakan beyin itirafı. Bütçemizde bu kadar para yok’ Bu inanılmaz bir rakam. 7 milyonu yazacaksın, sona altı tane sıfır yazacaksın. Bu kadar para lazım. O nasıl okunur. Biraz zorlanırsın. ‘Dünyanın böyle bir gücü var mı’ diye sorarsın”
Dünyada en zor paylaşılan şeyin gayrimenkul paylaşımı olduğunu söyleyen Güllüce, gayrimenkulün bir tane olduğunu belirtti

Güllüce, kentsel dönüşümün siyasete alet edildiğini söyleyerek, ’sizi Maltepe’den alıp Gebze’ye sürecekler’ iddialarına da cevap verdi. Güllüce, “Biz hükümet olarak, milletin iş aş sahibi olmasını istiyoruz. Seni niye sürelim? Yok öyle bir şey. 1950’lerden önce olmuş. 1950’lerin Türkiye’si değil ki. Biz milletin ev, iş sahibi olmasını istiyoruz” dedi.

Göçün durdurulmasının mümkün olmadığını söyleyen Güllüce, “Göçü önleyici tedbirler almak lazım. Bazı illerde öğrenci yok, okul var” diye konuştu.

Müşavirlik hizmetleri ile ilgili sıkıntılar olduğunu belirten Güllüce, uluslararası müşavirlik hizmetlerinde dünyada Türk şirketlerinin olmasının önemine değindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, Türkiye’nin adeta çağ atlayarak güvenli bir büyümeyi gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye’nin her alanda büyümesinin inşaat sektörüne de yansıdığını söyledi.

Etyemez, 2002’de inşaat sektörünün toplam istihdamdaki payı yüzde 4,5 olduğunu ifade ederek, 2013 ‘de yüzde 7’lere yükseldiğini aktardı. Bir yandan istihdamı artırırken diğer yandan istihdam şartlarını iyileştirme konusunda hassasiyet gösterdiklerini anlatan Etyemez, şöyle konuştu: "Bu bağlamda hassasiyet gösterdiğimiz konuların başında iş sağlığı ve güvenliği gelmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, ekonomik kalkınmamızın çalışanlarımızın sağlığını koruyarak ve güvenliğini sağlayarak gerçekleşmesi yönünde çaba sarf ediyoruz”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, inşaat sektörünün önemli bir sektör olduğunu hatırlatarak, inşaat sektörünün dünya ekonomisinin yüzde 13’ünü oluşturduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, 2020 yılında dünyada inşaat sektörü iş hacminin yüzde 70 büyüyerek, 12,7 trilyon dolara ulaşılacağının tahmin edildiğini kaydederek, “Bugün gelinen noktada Türkiye için de geçerli. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri. Halihazırda, milli gelirin yüzde 6’sını oluşturan ve 1,9 milyon kişiye iş sağlayan, yüzün üzerinde sanayi ve hizmet sektörünün ana müşterisi konumunda olan inşaat sektörü Türkiye ekonomisi için çok daha önemli rolü var. İnşaat sektörü Türkiye’de geleneksel sermaye birikim sürecinin en önemli halkasıdır.”
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de büyük yatırımcı olmanın aşamalarını sıralayarak, önce köyden kente göçüldüğünü, birikimlerle esnaflığa geçildiğini kaydetti.

Biraz para kazanınca işleri büyütürsün, orta ölçekli tacir olursun" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sonra inşaat sektörüne geçersin, yap-sat derken sermaye biriktirirsin. En sonunda büyük yatırımcı olursun. İnşaat sektörü son on yılda büyük ivme kazandı. Sektörün yıllık gelir vergisi içerisindeki oranı 2004’e göre yaklaşık 6 kat arttı. Sadece 2013’te inşaat sektörü yüzde 7 büyüdü”
TİMFED Başkanı Tellioğlu da, inşaat sektörünün sorunlarından bahsederek, 1970 tarihinde yasal mevzuat oluşturulmasının adımı atıldığını söyledi.

Tellioğlu, mesleki yeterlilik, müşavirlik hizmetlerinin yetersizliklerinden bahsederek, iş tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: İHA