Yayla Şenlikleri ve Festivallere Ramazan Ayarı

Giresun Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Hüseyin Günaydın, bu yıl ramazan ayı dolayısıyla yayla şenlikleri ve festivallerin yapılış tarihlerinin yeniden belirlendiğini söyledi.

Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde baharın gelmesiyle birlikte bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan yayla şenlikleri ile festivallerin mayıs ayıyla birlikte başladığını söyledi.

Yayla şenlikleri ve festivallerin yaz dönemi boyunca devam ettiğini ve Ağustos ayında da sona erdiğini anımsatan Günaydın, "Ancak bu yıl ramazan ayı nedeniyle yayla şenlikleri ve festivallerin yapılış tarihleri yeniden belirlendi. Bir çok yayla şenliği ve festival ramazan ayı sonrasında yapılacak. Ramazan sonrası Giresun'un yaylaları şenlikler ve festivallerle şenlenecek" dedi.

Hüseyin Günaydın, yayla şenlikleri ve festivallerin Giresun'da önemli kültürel etkinlikler arasında yer aldığını vurgulayarak şunları dile getirdi:
"Yaylacılık bu bölgelerde binlerce yıldır süre gelen bir gelenek. Önemli bir kültürel miras. Yayla şenlikleri ve festivallerle bu önemli miras yaşatılıyor. Bunun yanında o yörelerin tanıtımı da sağlanıyor. Son zamanlarda şenlikler ve festivaller Giresun dışına göç eden insanlarla, sılada yaşayanların buluşma noktası haline geldi."
Giresun'da 11 yayla şenliği ve festival gerçekleştirilirken, bunlardan Giresun Aksu Festivali, Kümbet Yaylası Kültür ve Sanat Festivali ile Kuşdili Kültür, Turizm ve Sanat Festivali öne çıkıyor.
Mayıs ayının 18 ila 23'ü arasında gerçekleştirilen Giresun Aksu Festivali, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Giresun Belediyesi'nce bu yıl iptal edilmişti.
- Kümbet Yayla Şenliği
Kümbet Yaylası Giresun'un Dereli ilçesine bağlı. Eşsiz doğal güzelliklere sahip olan yaylada Temmuz ayının ortalarında gerçekleştirilen şenliğe, her yıl 20 bini aşkın insan katılıyor.
Festival, son yıllarda artan turizm hareketliliğine bağlı olarak uluslararası boyuta taşınırken, merhum iş adamı Sakıp Sabancı da bir dönem festival ağası olarak seçilmişti.
- Kuşdili Kültür, Turizm ve Sanat Festivali
Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde festival, ilginç özelliğiyle öne çıkıyor.
Haziran ayı sonu veya Temmuz ayı başlarında yapılan festivalde, yörede halk arasında kullanılan kuşdili (ıslıkla) konuşma kültürü tanıtılıyor ve yaşatılıyor.
Kaynak: AA