Akraba ve Hemşehrilerinin Gözünden 'Atın Palmiye' Ödüllü Yönetmen Ceylan

67'nci Cannes Film Festivali'nde "Kış Uykusu" filmiyle "Altın Palmiye Ödülü"nü kazanan Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın, çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Çakıroba köyündeki akrabaları büyük sevinç yaşıyor.

Yenice ilçesine 6 kilometre mesafedeki köyde, Ceylan'ın babası ve dedesinin yaşadığı, kendisinin de bir dönem zaman geçirdiğini, geçmişi 150 yıla uzanan eve, tatil için İstanbul'dan gelen akrabaları, AA muhabirine, yönetmenin gençlik yıllarını, yaşamını ve başarılarını değerlendirdi.
Ödüllü yönetmenin amcasının oğlu Nurettin Ceylan, eşi Birgül Ceylan, kendisini, eşini ve ablasını çok sevdiklerini ifade ederek, "Bilge ile gurur duyuyoruz. Paris'ten döndükten sonra buralara gelebilir" dedi.

Duygusal bir kişiliğe sahip olan Ceylan'ın neşeli, eşine ve evlatlarına düşkün ve oldukça saygılı bir insan olarak değerlendiren Ceylan, "Fotoğrafçılığa merakı olduğunu, eşimin erkek kardeşiyle otostop yaparak dünyayı gezdiğini biliyorum. Sonradan film sektörüne atılıyor, 'olmayacak' diye çok üzülüyor, korkuyor. Ama o korktuğu başına gelmiyor. Başarılı bir yönetmen oluyor" diye konuştu.

-"Gözlerim doldu. Gurur duyduk. Devamını istiyoruz"
Ceylan, ödüllü yönetmenin, belki köyüyle ilgili bir film yapabileceğini, uzun zamandır bu konuyla ilgili soruşturma ve araştırma yaptığını, ancak bunun ne zaman hayata geçirileceğini bilmediğini belirterek, "Ödül kazandığı yönündeki haberleri izlerken gözlerim doldu. Gurur duyduk. Devamını istiyoruz. Daha bitmez, çok genç" ifadesini kullandı.
-"Ağır başlı, ileri görüşlü, derin düşünen bir genç"
Nurettin Ceylan, amcasının oğlunu, çocukluğundan bu yana tanıdığına işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Çok uysal bir çocuktu. Ağır başlı, ileri görüşlü, derin düşünen bir gençti. Okudu, gayet güzel yükseldi, çalıştı, didindi, en güzel yere, tepeye, zirveye çıktı. Kendisini tebrik ediyorum. Her zaman kendisiyle gurur duyuyoruz. Buraya gelir, evlerini dolaşır, babasının mezarını ziyaret eder. Hep beraber oluruz burada, tebrik ediyorum."
Diğer amcasının oğlu Enver Ceylan da ödüle çok sevindiklerini belirterek, "Başarıların devamını diliyorum. Daha büyük başarılar bekliyoruz kendisinden. Oscar ödülünü almasını istiyoruz" dedi.


- "Daha büyük başarıla imza atacağından kuşkumuz yok"

Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar ise Ceylan'ın, ödüle çok sevindiklerini, Ceylan'la gurur duyduklarını, onun da Yenice ile yetiştiği topraklarla gurur duyduğunu düşündüğünü söyledi.

Acar, "Kendisi dünyanın tanıdığı bir yönetmen. 1990'lı yıllarda Koza, Mayıs Sıkıntısı, Kasaba gibi filmlere imza attı. Bunların bazılarını Yenice'de çekti. Bu filmlerde rahmetli babası Mehmet Emin Amca'yı, Yeniceli çaycıyı, terziyi, öğretmeni, öğrencileri oynattı. Yenice'nin doğasını kullandı" dedi.

Acar, Ceylan'ın zaman zaman ilçeye gelip, geçmişini yaşayan bir kişi olduğuna işaret ederek, "Bu, Çanakkale'nin, Yenice'nin, Çakıroba köyünün başarısı bence. Bununla gurur duyuyoruz. Çok sevindik. En kısa sürede ilçemize bekliyoruz. Daha büyük başarılara imza atacağından kuşkumuz yok. Bu başarıları kendisinden bekliyoruz" diye konuştu.


Kaynak: AA