Mısır'da Serbest Bırakılan Türk Vatandaşı Gürbüz Açıklaması

Mısır'da "Ezher Şeyhliği binasına zarar verme" suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat eden Ezher Üniversitesi öğrencisi Emre Gürbüz, Mısır hapishanelerinde 186 gün geçirdiğini, olaylarla ilgisi olmadığı için beraat ettiğini söyledi.

Öztürk, AA muhabirine, gözaltına alınma süreci ve sonrasında yaşadıkları hakkında şunları söyledi:
"Okula belgelerimizi almak için gitmiştik. Çıktıktan sonra da göstericilerin üzerimize doğru koştuğunu gördük. O şekilde bir karşılaşma oldu. Polis, göstericilerle birlikte bizi de gözaltına aldı. Karakoldaki tutanağın ardından hapishane dönemi başladı.

20 Kasım da tutuklandım. 186 gündür Mısır hapishanelerindeydim."
Hedefinin Türkiye'ye yatay geçiş yapmak olduğunu söyleyen Gürbüz, "olaylarla hiçbir alakam olmadığına dair beraat aldım" dedi.

Kahire Büyükelçiliğinin ilk günden itibaren her konuda gerekli ilgiyi gösterdiğinini ifade eden Gürbüz, başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Tutukluluk süresi içerisinde babasının Mısır'a gelişiyle ilgili olarak "Babamın buraya gelmesini istemiyordum. Arapça bilmiyor. Benim için büyük bir sürpriz oldu. Onlar da ben de sağlam durduk. Allah hiç kimseye böyle günler göstermesin" diye konuştu.

Yaşananları talihsizlik olarak niteleyen Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter de Emre'nin suçsuzluğuna her zaman inandıklarını dile getirdi.
Emre'yi yarın Türkiye'ye göndereceklerini ifade eden Bosuter, bundan sonra eğitimini Türkiye'de tamamlaması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Savunması Kahire Büyükelçiliğinin resmi avukatı tarafından yapılan Gürbüz, protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle 20 Kasım 2013'te gözaltına alınmış, Mısırlı 20 öğrenciyle ceza mahkemesine sevk edilmiş ardından Vadi en-Natrun Cezaevi'ne nakledilmişti.
Kaynak: AA