Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tarımdaki insanlara mesleki eğitim vermemiz, bunları ara eleman olarak yetiştirmemiz lazım. Soma'da gördüğümüz hadise bu. İnsanlar ne yapsın ya maden ocağına ya da inşaata giriyor, bir mesleki eğitimleri yok" dedi.

Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı'yı makamında ziyaret eden Bayraktar, Türkiye'de bu yıl tarım sektörünün durumunun çok iyi olmadığını söyledi.

Tarımın önemli bir sektör haline geldiğini, kuraklık ve küresel ısınma dünyayı etkilemeye başlayınca medyanın bu alana ilgisinin arttığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
"Gelişmiş toplumlar, tüketim toplumu haline gelmişler. Bazen kuraklık oluyor; bizde olduğu gibi. Bazen dolu gibi sel afetleri vuruyor. Bu küresel ısınma bir şuurlanma getirdi. Tarımdaki insanlara mesleki eğitim vermemiz, bunları ara eleman olarak yetiştirmemiz lazım. Soma'da gördüğümüz hadise bu. İnsanlar ne yapsın ya maden ocağına ya da inşaata giriyor, bir mesleki eğitimleri yok. Nisan ayında yağış, mevsim normallerinin yüzde 60-65 civarında altında gerçekleşti. Bu bölgede hububat rekoltesi olumsuz etkilenecek. Kışın havalar sıcak giderken korkumuz vardı. Çiçekleme döneminde don olayından korkuyorduk. Uyarılarda bulunduk. Bazı üreticiler tedbir aldı, zararları daha azdı ama tedbir alamayanların bahçeleri gitti. Çiçeklenme dönemini sigorta kapsamına almak için çok mücadele verdik."
Daha sonra Kazımkarabekir Ziraat Odasına da uğrayan Bayraktar, Yollarbaşı köyündeki eleme tesisini ve Karaman'da Ziraat Odasınca oluşturulan Şemsi Bayraktar Hatıra Ormanını gezdi.
Kaynak: AA