27 Mayıs Davasında İlk Duruşma Görüldü

27 Mayıs Darbesi'nin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine açılan davanın ilk duruşması Ankara’da görüldü.

27 Mayıs Davasında İlk Duruşma Görüldü
Mahkeme, delillerin toplanması amacıyla duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

DP misyonunun ileri gelen isimlerinden eski DP GİK Üyesi Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu’na 27 Mayıs 1960 Darbesi'nde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi içerikli hukuki süreci başlatmış ve ayrıca babasına ait alacağı TBMM Başkanlığından talep etmişti. 27 Mayıs darbesine karşı TBMM nezdinde yaptığı başvurunun ardından girişimlerini bir adım daha ileriye taşıyan Ocakoğlu, 27 Mayıs darbesinin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının günümüze uyarlanarak veraset hukuku çerçevesinde ödenmesi için TBMM aleyhinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Ocakoğlu’nun avukatı Gökhan Karateke tarafından açılan dava, TBMM’nin bulunduğu yerde görülmesi için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne havale edilmişti. Ocakoğlu’nun başlattığı sürecin ardında; 27 Mayıs Darbesi'nin sonucu ortaya çıkan mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine Ankara Hukuk Mahkemesi’nde açılan belirsiz alacak davasında dokuz 11. dönem DP milletvekilinin daha ailesi müdahil olmuştu.

Samet Ocakoğlu ile birlikte 11. dönem on DP milletvekilinin yakınlarının müdahil olduğu davanın ilk duruşması, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Davacıları temsilen avukat Gökhan Karatepe’nin hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme heyeti davaya konu olan iddialarla ilgili delillerin toplanmasına karar verdi. Dava 11 Eylül 2014 tarihine ertelendi.

Eski DP GİK Üyesi Samet Ocakoğlu, yaptığı açıklamada, “Demokrat Parti 11. Dönem Milletvekillerinin 27 Mayıs Askeri Darbesi'nin yaşama hakkı dahil yol açtığı pek çok hak gaspları içinde baş sırada olan milletvekili yasama hakkına bağlı özlük haklarının iadesini talep ettiğimiz davamızın görülen duruşmasında, mahkeme delilerin toplanmasına karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Esasa girdiği anlaşılan davamızdaki bu gelişme Türk hukuk tarihinde iz bırakacak, hatta geleceğin demokrasi hukukuna yön verecek kadar önemli bir gelişmedir. Davacı darbe mağduru milletvekillerinin çocukları olarak Fazilet Buketi adını koyduğumuz davamızdaki avukatımız Gökhan Karateke, muhterem mahkemenin delil toplama kararını hukuken fevkalade önemsemiştir. 27 Mayıs Darbesi'nin somut mağduriyetlerine karşı adalet huzuruna taşınmış ve hakkı talep eden yargı tarihinde bir ilk olan davamızın duruşmasının yapılmış olması, hukuk üstünlüğü ilkesi için çok önemli bir gelişmedir” diye konuştu.

Adnan Menderes ve arkadaşlarının aziz naaşlarının dahi 29 senede ancak geri alınabildiği somut bir gerçek iken 5-10 yıllık zaman aşımı sürelerinin telaffuz edilmesine anlam veremediğini kaydeden Ocakoğlu, “Bulunduğumuz noktadaki taleplerimizin sadece kendimiz için olduğunun da zannedilmemesini dileriz. Temenni ettiğimiz hukuka uygun karara ulaşılabildiğinde hep olduğu gibi ülkemize aldığımızın kat kat fazlasını vereceğiz. Bizler illüzyon değiliz” şeklinde konuştu.

Davacıların vekili Av. Gökhan Karateke de duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Davamızdaki hak sahipleri elbette dosyadaki davacı sayısından ibaret değildir. Dava emsal özelliği ile 27 Mayıs mağduru bütün milletvekillerini ve hak sahibi çocuklarını ilgilendirmektedir. Önümüzdeki günlerde davacılarla bu konuda da bir değerlendirme yapacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA