Pancar Üreticisine 'Karadrina' Uyarısı

Çukurova'da sıkça görülen ve pamuk üreticilerinin korkulu rüyası Karadrina zararlısı, İç Andolu bölgesindeşeker pancarı üretimi yapılan tarlalarda görüldü. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, pancar üreticilerini ilaçlama yapılması konusunda uyardı.

KOP İdaresi Tarım Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh Boyraz, yaptığı açıklamada, pancar üreticilerinin bu yıl tarlalarında daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni bir zararlının tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Çizgili Yaprak Kurdu adıyla bilinen Karadrina zararlısının kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu bu yıl Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'da tarım alanlarına zarar vermeye başladığını dile getiren Boyraz, "Normalde İç Anadolu Bölgesi'nde çok fazla görülmeyen bir kurtçuk, başta şeker pancarı ve ayçiçeği olmak üzere diğer ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye başladı" dedi.

- Vaktinde ilaçlama yapılması uyarısı
Boyraz, bu zararlının erken fide döneminde yaprakları yemek suretiyle şeker pancarına zarar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"'Karadrina' olarak da bilinen bu zararlının ergini bir kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan kurtçuk şeker pancarının taze yapraklarını yemek suretiyle pancarda ciddi zarar oluşturmaktadır. En az 100 pancarda 10 tırtıl veya kurtçuğa rastlanıldığı zaman hiç beklemeden ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlaçlamalar sabahın çok erken saatleri ile akşamın serinliğinde bol su ile yapılmalıdır. Bu zararlıya bazı ilaçların etkili olmadığı, bazı ilaçlara karşı da direnç kazandığını bilmekteyiz. Bu nedenle çiftçilerimize konunun uzmanlarına danışarak ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlama, ilk evre nesillerine karşı düzgün yapılırsa daha sonraki nesillerin çoğalmasını ve ortaya çıkması engellenmiş olacaktır. Karadrina zararlısı, şeker pancarının dışında ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun, karpuz gibi ürünlerde de zarar vermektedir. Onun için ilk ilaçlama oldukça önemlidir."
- KOP sorunları yerinde inceliyor
KOP İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise Altınekin'de incelemelerde bulunduklarını, amaçlarının çiftçilerin yaşadıkları sorunları yerinde görmek, sorunlara sağlıklı çözüm önerileri getirmek olduğunu aktardı.
Kaynak: AA