Gürcistan’da Engellilere Destek Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti baş şehri Batum’da bulunan Mahincauri Çocuk Yurdu binasının tadilatı ve tefrişatı gerçekleştirildi.

Gürcistan’da Engellilere Destek Devam Ediyor

TİKA Gürcistan’da engellilere yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti baş şehri Batum ve çevresinde yaklaşık bin 200 civarında engelli olduğu biliniyor. Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda TİKA’nın desteğiyle Mahincauri Çocuk Yurdu Binasının tadilatı yapılarak, fiziki şartların iyileştirilmesi sağlandı.

2013 yılına kadar Mahincauri’de sadece Yeni Doğan Evi olarak hizmet veren 2 milyar 629 bin 6 metrekare alana sahip 4 katlı bina, çeşitli sosyal programların gerçekleştirilmesi ve engelliler merkezi olarak kurulması için Acara hükümetince TANA Sağlık Derneğine devredilmişti. Bina, TANA Sağlık Derneği'nin idaresinde Engelliler Rehabilitasyon Merkezi olarak hizmet vermeye başladıktan sonra, merkeze rehabilitasyon sürecinde engelli çocukların kullanacağı mobilya, müzik ve spor aletleri yine TİKA tarafından sağlanmıştı. Merkezde eğitim vermekte olan öğretmenlerin ihtiyaçları Acara Özerk Cumhuriyeti hükümetince Engelli Projesi çerçevesinde karşılanıyor. Proje kapsamında engelli çocuklara verilen eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri ile ileride engelli çocukların istihdamlarının sağlanarak topluma entegre olmalarına ve üretken hale getirilmeleri için gerekli çalışmaların kesintisiz olarak devam ettirilmesi hedefleniyor.

Batum Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde halihazırda 45 engelli çocuğun kamu okullarında özel eğitim alabilmeleri için eğitiminin yanı sıra, 7 kimsesiz anne ve 9 çocuğa barınma imkanı da sağlayarak bir barınma evi olarak da hizmet veriyor. 2014 yılı itibarıyla tam teşekküllü olarak hizmet vermeye başlayan söz konusu merkez, 100 çocuğa hizmet vermeyi hedefliyor.
Kaynak: İHA