Tokat'a Kont Dracula müzesi geliyor

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Osmanlı döneminde Tokat Kalesi'nde zindanda esir tutulan Kont Dracula'nın mumya müzesi yapılabileceğini söyledi.

Tokat'a Kont Dracula müzesi geliyor
Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla restorasyon çalışmalarının ikincisi başlatılıyor. Tokat Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılacak ihale ile kalenin yıkılmak üzere olan surları onarılacak. Kalede ayrıca vatandaşın gezip oturabileceği alanlar oluşturulacak. Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, ilk etapta kale surlarının güçlendirilme çalışması olacağını ifade ederek, 'İhalesini yapacağız ve kaleden evlerin üzerine taş düşmesini engelleyeceğiz. İkinci olarak ta fonksiyon proje ihalesi yapılacak. Yani kaleye çıkıldığında çay içilebilecek, yemek yenebilecek, gezilebilerek kentin güzelliklerini seyredebileceğimiz mekan haline getirmek için proje ihalesini yaptık. İki ay sonra ihalesi bitecek. Aydınlatma ihalesi de yapıldı. Kalede bu anlamda temizlik kazısı izin alarak yapılacak. Tokat Kalesi eski görkemi ve fonksiyonu kazanacağı kanaatindeyiz. Bunun yanında Sebastapolis Komana'daki kazı çalışmalarımız devam edecek' dedi.

'KONT DRACULA MUMYA MÜZESİ'

Akyüz, Tokat Kalesi'nde Kont Dracula mumya müzesi yapılabileceğini ifade ederek, 'Kont Durakula Tokat Kalesi'ndeki zindanda kalmış. Projeye bunu da dahil etmek istiyoruz. Ayrıca Tokat Kalesi'nde şehre kadar inen tünelle ilgili ise bu birinci derecede sit alanı olduğu için kazı gerekiyor. Bunun üniversite bünyesinde yapılması gerekiyor. Üniversitemiz den bu konu da yardım isteyeceğiz. Öğretim görevlisi anlamında sıkıntı var. Bunlar aşıldığı zaman Tokat Kalesi'ndeki tünelin açılarak fonksiyon kazandırılması yapılacaktır' diye konuştu.

Akyüz ayrıca Tokat'ın tur operatörlerinin dikkatini çektiğini belirterek açıklamalarına şöyle devam etti: 'Fuarlarda yapmış olduğumuz faaliyetlerin semeresini görmeye başladık. Geçen sene gelen turların büyük bir kısmı günü birlik geliyordu. Bu sene gelen turlar ilimizde konaklayacak. Sadece bir tur firmasının yapmış olduğu bağlantı 250 otobüs. Bunu yanında diğer turlarda var. Bu yaz Tokat'a asgari olarak bin otobüsten fazla tur geleceğini biliyoruz.'