Baharın Tüm Renkleri Burada

Türkiye çiçek ve süs bitkisi üretiminin önemli bölümünü karşılayan İzmir'in Bayındır ilçesinde yüzlerce üretici, Çiçek Festivali'nde emeklerini sergiledi. Ülke genelinden çok sayıda çiçekseverin katılımıyla açılan festival renkli görüntülere sahne oldu.

Osmanlı döneminde saraya gönderdiği çiçek ve süs bitkisi fidanlarıyla ünlenen Bayındır, bu yıl 17' düzenlenen Çiçek Festivali'nde bir kez daha renklerini sergiledi.
İlçede çiçek ve süs bitkisi üretimi yapan çoğu aile şirketi 600 işletmeden 100'e yakınının ürünleriyle katıldığı festivalde, üretici stantlarıyla bir çiçek yolu oluşturuldu.
Her işletmenin ürettiği en güzel çiçek ve bitkilerini sergilediği çiçekli yolda, 330'a yakın çiçek, izleyenlerin beğenisine sunuldu. Yerel yönetimler, mimarlık şirketleri, turistik tesislerin yanı sıra evlere yönelik çiçeklerinin de sunumunun yapıldığı festivalde, bazı üreticilerin farklı renklerde çiçek açan bitkilerle yaptığı stant düzenlemesi katılımcıların beğenisini kazandı.
-"Artık ihracat yapın"
Müzik dinletileri ve halk oyunu gösterilerinin de yapıldığı festivalin açılış töreni, Bayındır pazar yerinde yapıldı.
Törene katılarak bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma modeline büyük önem verdiklerini, bu modeli Türkiye'de ilk kez uyguladıklarını belirterek alım garantili sözleşme sayesinde ilçenin son 10 yılda büyük gelişme kaydettiğini söyledi.

Bayındır'ın artık ihracat yapması gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, önceki yıllarda çiçek alımı yapan diğer büyük belediyelerin de alıma devam etmesini temenni ettiğini kaydetti.

Seçimler sonrası üretici kesimden kendilerine ulaşan taleplerin büyük bölümünün merkezi hükümet tarafından yapılması gereken işler olduğunu dile getiren Kocaoğlu, "Ne güzel ki merkezi hükümetten istemiyorlar. İsteye isteye yoruldular, bizden istiyorlar. Biz de yasalar el verdiği müddetçe bunları seve seve yapacağız" dedi.

Kocaoğlu, konuşmasında Hazine'ye ait olan Tansaş Et Entegre tesisinin bulunduğu arazinin Belediye'ye 6,5 milyon lira bedelle devredilmesini istediklerini ancak Maliye Bakanlığı'nın 27,5 milyon lira istediğini, bunun çok yüksek olduğunu ve kimsenin bu parayı veremeyeceğini savundu.
"O tesis şimdi çürüyor. Bu güzelim tesisi bir belediyeye vermiyorsun neden çürümeye terk ediyorsun" diyen Kocaoğlu, bunun üzerine yeni et entegre tesisini Ödemiş'te yaptıklarını ifade etti.

-Kaymakam Makas'ın slogan yorumu
Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas ise konuşmasında festivalin sloganı olan "Bu bahar başka bahar" ifadelerine dikkati çekti.
Makas, şunları söyledi:
"Güzel bir slogan bulmuşlar, 'bu bahar başka bir bahar' diye. İnşallah bu bahar, insanımızın birbirini sevdiği, saygı duyduğu, bir büyüğümüzün dediği gibi, 'namuslu da namussuzlar kadar cesaretli olduğu' bir bahar olur. Biz mülki idare amirleri olarak hiçbir zaman taraf olmadık, böyle bir lüksümüz yok ama haklıyla haksızı hep ayırdık. Sağcısına solcusuna, ilericisine gericisine bakmadan görevimizin bize yüklemiş olduğu görevleri harfiyen yerine getirdik."
Ödemiş Belediye Başkanı Ufuk Sesli ise ilçede üretici sayısının 600 'ün üzerine çıktığını, yaklaşık 2 bin kişinin, 35 milyon adet çiçek üretip Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiğini ifade etti.

3 gün sürecek festivalde konserler ve çiçek standı yarışmaları da organize edilecek.
Kaynak: AA