Nermin Bezmen Açıklaması

"Dedem Kurt Seyit ve Ben" romanıyla büyük ilgi gören Nermin Bezmen, BU YIL 6.’sı düzenlenen Uluslar arası Kocaeli Kitap Fuarı’nın konuğu oldu.

Nermin Bezmen Açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli kültürel faaliyetleri arasında yer alan ve bu yıl altıncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı birbirinden önemli yazarları okurlarıyla buluşturmaya başladı.

Kitap Fuarı'nın ilk gün konukları arasında, "Dedem Kurt Seyit ve Ben" romanıyla büyük ilgi gören Nermin Bezmen yer aldı. Kurt Seyit'in torunu, TV'ye uyarlanan kitabı ile ilgili bilgiler verdi. "Bir Hüzündür Göç" adlı söyleşisi ile okurlarına unutulmaz bir gün yaşatan Bezmen, yaptığı güçlü arşiv çalışması nedeniyle Kurt Seyit'i en iyi kendisinin tanıdığını söyledi.

Uluslararası İnterteks Fuar Alanı'ndaki konferans salonunda okurlarıyla buluşan Nermin Bezmen sözlerine Soma'da yaşanan acıya değinerek başladı.

Kocaeli Kitap Fuarı'na davet edildiğinde büyük mutluluk duyduğunu ve buraya sevinçle gelmeyi beklediğini söyleyen Bezmen, "Ancak dört gündür ağlamaktan başka elimizden bir şey gelmiyor. Buraya okurlarımla buluşmanın yanı sıra Kocaeli Üniversite öğrencilerinin romanım Kurt Seyit ve Şura için verdikleri ödülü almak üzere geldim. Ama Soma acısı yüreğimizi dağladı" şeklinde konuştu.

Bezmen daha sonra "Bir Hüzündür Göç" ismini verdiği söyleşine başladı.

Ailesinin her iki tarafında hep gönülsüz göçlerin yaşandığını söyleyen Bezmen, ancak tüm bu göçlerden kendisinde hüzünlerin yanı sıra güzelliklerin de kaldığını anlattı. "Yaşadığım güzelliklere rağmen her zaman sebepsiz bir hüzün yaşadım" diyen Bezmen, "Bunu hep merak ettim. Ailemi yazarken gördüm ki hüzün benim genlerimde var. Yerlerini yurtlarını bırakmalarına rağmen büyüklerimde hiçbir zaman dövünme, yakınma, sızlanma görmedim. Tersine bunu vakur bir şekilde taşıyorlardı. Bu hüzünleri taşıyanların torunları olmak kendi hayatımda beni de güçlü kıldı" dedi.

Bezmen söyleşisinde halen TV'de yayınlanan ve ilk eseri olan "Dedem Kurt Seyit ve Ben" adlı romanından bahsetti. Dedesi Kurt Seyit'i en iyi kendisinin tanıdığını anlatan Bezmen, "Güçlü bir arşiv çalışması nedeniyle dedemi doğumdan itibaren ele aldım. Anneannem dedemi 24 yaşlarında tanıdı, annem ise 30'lu yaşlarında. Ama o benim elime doğdu, büyüttüm, yetiştirdim. Gençlik yıllarında maceralarına şahit oldum. Birlikte göç ettik. O nedenle Dedem Kurt Seyit'i en iyi ben tanıyorum" dedi.

Okurlarıyla oldukça samimi bir ortamda sohbet eden Bezmen söyleşinin sonunda okurlarına anlamlı bir öneride bulundu. "Mutlaka yazın" diyen Bezmen, "Çünkü yazmak, insanın iç dünyası ile kendisini buluşturur. Geçmişinizi öğrenin. Hele geçmişinizde göç varsa, işte o zaman daha çok yazmak zorundasınız. O hikayelerle kendinizi keşfetmenin mutluluğunu yaşayın" şeklinde konuştu.

Gelen soruları da yanıtlayan Bezmen, kendisini Kocaelili okurlarıyla buluşturduğu için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Söyleşinin sonunda Başkan Danışmanı Nermin Tol, Nermin Bezmen'e çiçek vererek teşekkür etti. Sevilen yazar daha sonra kendisine ayrılan alanda okurları için kitaplarını imzaladı.
Kaynak: İHA