Sanko Holding Onursal Başkanı Konukoğlu Açıklaması

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, makina sanayisinin çok iyi bir yolda olduğunu, potansiyel olduğunu daha da iyi olacaklarını belirtti.

SANKO Holding'ten yapılan açıkmaya göre, Konukoğlu, İş Makinaları Mühendisleri Birliği'nce (İMMB) Rixos Grand Ankara Otel'de düzenlenen tecrübe paylaşım toplantısına katıldı.

"Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep" cümlesinde anlamını bulan ve adeta sloganlaşan yaklaşımları ile yatırımları Gaziantep'te yapmaya önem verdiklerini kaydeden Konukoğlu, "O yatırımı Gaziantep'te yapmak mümkün olamıyor ise çevre illere bakarız. Çevre illerde de olmuyorsa, ülkemizin bir başka köşesinde yatırımımızı gerçekleştiririz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin makine sektöründe emekleme döneminde olduğunu anlatan Konukoğlu, ancak son 10 yılda çok büyük atıl ım yapıldığını ve ithal makinalarla boy ölçüşebilen iş makinaları yapıldığını vurguladı.
Makine sektörünün gelişimi için kamuya, yani devlete çok iş düştüğüne dikkati çeken Konukoğlu, şunları bildirdi:
"Sayın Başbakan'ın bu konudaki tavrı çok net. Sayın Başbakan, yüzde 15 daha fazla maliyetle de olsa yerli mal alımına geçit veriyor. Ancak, makinacılar bırakın yüzde 15 daha fazla fiyat vermeyi, yüzde 15 daha düşük fiyat önerseler dahi sonuç alınm ıyor. Sayın Başbakan'ın yerli malı alımına verdiği desteğe rağmen, kamu ithal makinadan vazgeçmiyor. Yerli malı satıldıkça var ise eksikleri görülür, ar ge çalışmaları hız kazanır, ithallerle olan rekabette üst ünlük elde etmesi sağlanır. Rahmeti Babam, 'işi insana müşteri öğretir'derdi. Mal satılmalı ki, alıcı gördüğü eksikleri, yanlışları, hataları bizlere ifade edebilmeli. Makina sanayimiz çok iyi bir yolda, potansiyelimiz var, daha da iyi olacağız."
Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, İstanbul Milletvekili Oktay Saral, İMMB Başkanı Duran Karaçay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Devlet Hava Meydanları Genel Müdür Yardımcısı Celal Özuğur, Sanko İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu, Sanko Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hamud, Sanko İş ve Tarım Genel Müdür Yardımcısı Aydın Karlı ve Sanko İş ve Tarım Ankara Direktörü Harun Arab ile iş makinaları mühendisleri ve iş makinası kullanan büyük inşaat firmaları yöneticileri katıldı.

Kaynak: AA