Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bursa Şubesi üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etmek için bazı uluslararası örgütlere mektup gönderdi.

HUDER Bursa Şubesi Başkanı Zekeriya Birkan, Bursa Adalet Sarayındaki postaneden mektupları gönderen dernek üyeleri adına yaptığı açıklamada, Mısır'daki mahkemelerin adeta toplumu sindirme mekanizması olarak kullanıldığını söyledi.

Onların vermiş olduğu idamlara karşı dernek olarak seslerini yükseltmek amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini, bu hukuksuzlukların durdurulması, cunta yönetiminin olağanüstü mahkemelerince alınan idam kararlarını protesto için bu mektupları gönderdiklerini belirten Birkan, "Mısır'da yapılan darbe neticesinde toplumu sindirme çalışmaları başlamış, mahkemeler de hukuki bir sopa olarak kullanılmıştır. Yargılamalarda 30 saniyede bir idam kararı verilmiştir" dedi.

Birkan, yapılan bunca hukuksuzluklar karşısında susulmaması ve tarafsız kalınmaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bizler HUDER mensubu Bursalı avukatlar olarak uluslararası hukuk normlarının çiğnendiği kararlara karşı uluslararası kurum ve kuruluşları bir an önce harekete geçirmek için diplomatik bir dille yazılmış mektuplarımızı gönderiyoruz. UNICEF'e gönderiyoruz babasız kalacak çocuklar için, Equality Now'a gönderiyoruz eşleri idam olacak kadınlar için, İslam İşbirliği Teşkilatı'na, Afrika Birliği Örgütü'ne ve İşkenceye Karşı Dünya Organizasyonu'na, Uluslararası İnsan Hakları Topluluğu'na gönderiyoruz insanlığın ve hukukun katliamını durdurmak için ve daha birçok kurum ve kuruluşa gönderiyoruz zulme baskıya, adaletsizliğe 'dur' demek için."
Daha sonra Birkan ve grup üyeleri, mektupları postane görevlilerine teslim etti.
Kaynak: AA