Aile Bakanlığından Koruyucu Aile İçin Komisyon Talimatı

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden ‘Koruyucu ailesi oldukları çocukları göstermediler' başlıklı haberlerle ilgili yapılan açıklamada, ailenin daha önceki yıllara ait adli sicil kayıtlarından dolayı ailenin koruyucu aile statüsünün sonlandırıldığı kaydedildi.

Aile Bakanı Ayşenur İslam’ın talimatıyla inceleme komisyonu oluşturulduğu belirtildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, "Son zamanlarda medya organlarında yer alan 'Koruyucu ailesi oldukları çocukları göstermediler' başlıklı haberlerle ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Söz konusu haberlerde yer alan Murat ve İlknur Demir çifti, 2008 yılında Bakanlığımız Balıkesir İl Müdürlüğüne başvurarak iki çocuğumuzun koruyucu ailesi olmuştur. Ancak, 29 Ocak 2013 tarihinde yapılan ihbar üzerine Murat Demir hakkında savcılık makamı soruşturma başlatmış ve ‘müstehcen yayın üretmek ve satmak’ suçundan hakkında dava açılmıştır. Savcılık makamının konuyu İl Müdürlüğüne bildirmesi üzerine, çocuğun yüksek yararı gözetilerek ailenin koruyucu aile statüsü 14 Şubat 2013 tarihinde iptal edilmiş ve çocuklar aileden alınmıştır. Ailenin bu işleme karşı açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş, bunun üzerine aileye koruyucu aile statüsü geri verilerek yargı kararının gereği yerine getirilmiştir. Ancak bu süreçte, Murat Demir ve İlknur Demir’in adli sicil kayıtları incelenmiş ve Murat Demir’in Balıkesir Sulh Ceza Mahkemesinin 2004/ 2171 sayılı kararı ile 765 Sayılı TCK’nın 456. maddesi uyarınca ‘Şahıslara Karşı Müessir Fiil’ suçundan hüküm giydiği, kararın kesinleştiği, yine Balıkesir Sulh Ceza Mahkemesinin 2004/ 2258 sayılı kararı ile, 765 Sayılı TCK’nın 191.maddesi uyarınca ‘Tehdit’ suçundan hüküm giydiği, kararın kesinleştiği, yine Balıkesir Sulh Ceza Mahkemesinin 2003/ 1828 sayılı kararı ile, 765 Sayılı TCK’nın 191.maddesi uyarınca ‘Tehdit’ suçundan hüküm giydiği, kararın kesinleştiği, İlknur Demir’in, Balıkesir Sulh Ceza Mahkemesinin 2004/ 2171 sayılı kararı ile, 765 Sayılı TCK’nın 456. maddesi uyarınca ‘Şahıslara Karşı Müessir Fiil’ suçundan hüküm giydiği, kararın kesinleştiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine 17 Mart 2014 tarihinde ailenin Koruyucu Aile Statüsü tekrar iptal edilmiştir. Özetle, Ailenin koruyucu aile statüsünün sonlandırılmasının sebebi Murat Demir’in yargılandığı 2013 tarihli son dava olmayıp, ailenin daha önceki yıllara ait adli sicil kayıtlarıdır. 14 Aralık 2012 tarihli ve 28497 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Koruyucu Aile Yönetmeliğinin 8. Maddesi; topluma karşı suçlar, kişilere karşı suçlar ile uluslararası suçlardan ve çocuklara yönelik işlenen istismar suçlarından mahkum olanların Koruyucu Aile olamayacakları hüküm altına almaktadır. Ailenin Koruyucu Aile olmasını engelleyecek eski mahkumiyet kararlarının bulunduğu Demir ailesi ve avukatlarınca bilindiği halde, kamuoyu eksik bilgi verilerek yanıltılmakta, ailenin kesinleşmiş mahkumiyet kararlarından bu durumdaki kişilere koruyucu aile statüsü verilmesinin mümkün olamayacağından herhangi bir biçimde söz edilmemektedir. Bütün bunlara rağmen, Sayın Bakanımız Ayşenur İslam tarafından konunun bütün yönleriyle yeniden incelenmesi ve yasal gereğinin saptanarak yerine getirilmesi talimatı verilmiş ve yeni bir inceleme komisyonu oluşturulmuştur."
Kaynak: İHA