Beldeyi Baba Kılıç'tan, İlçeyi Oğul Kılıç'tan Devraldı

Balıkesir'de, 1987 yılında köyden beldeye dönüştürülen Güre'nin kurucu belediye başkanı Kamil Saka, ilin büyükşehir olması dolayısıyla kurduğu belediyeyi yine kendisi kapattı ve son yerel seçimde Edremit ilçesinin belediye başkanı seçildi. Güre'yi belde olarak dönemin köy muhtarı Hamdi Kılıç'tan, 27 yıl sonra da Edremit Belediyesini oğlu Tuncay Kılıç'tan devralan Saka, 1987'den bu yana belediye başkanlığı yapıyor.

Saka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit'e bağlı köy olan Güre'nin 6 Haziran 1987'deki seçimlerle tüzel kişilik kazandığını, ardından ilk seçimde beldenin ilk belediye başkanı seçildiğini söyledi.

Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla Edremit'e bağlı mahalle olan Güre'nin kendisinden başka belediye başkanının olmadığını anlatan Saka, "İlk belediye başkanlığı dönemim 2,5 yıldı. 1987, 1989 ve 1994'te SHP'den, 1999-2004'te CHP'den aday olarak girdiğim seçimleri kazandım. 2009 yılında da bağımsız aday olarak Güre'de belediye başkanı seçildim. 2014 yerel seçimlerinde de Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla beldelerin kapatılmasından dolayı Edremit ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı oldum" dedi.

Saka, 1987 yılından bu yana belediye başkanlığı yaptığını ve bu tecrübesini Edremit'in daha da gelişmesi için kullanacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"60 yaşındayım. 33 yaşında belediye başkanı oldum ve halen devam ediyorum. Kendi kurduğum belediyeyi kendime devrettim. Edremit Belediye Başkanı seçilmemle, Altınoluk, Güre, Akçay, Zeytinli, Kadıköy ve Edremit Belediyelerinin devir teslimini aldığını, bir seçimle 6 belediye kazanmış oldum. 27 yıl önce Güre'nin köyden beldeye dönüşmesiyle dönemin muhtarı merhum Hamdi Kılıç'tan devralmıştım. Hamdi Kılıç, son dönem Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın babasıydı. Edremit'te başkan seçilince de 27 yıl sonra belediyeyi oğul Kılıç'tan devraldım. Bu seçim benim için bir hayli ilginç oldu."
Kendi kurduğu belediyeyi kapattığı için üzgün, kendi yönetimine girdiği için de mutlu olduğuna dikkati çeken Saka, "Kendi ellerimizle büyüttüğümüz bir belediyeyi bir başkasına devredip kayboluşunu görmek bizi daha fazla üzerdi. Onun için o belediyeyi daha da geliştirebilecek, daha da ileri taşıyabilecek bir noktaya gelmek için çabamız belki de bunun nedenidir" şeklinde konuştu.

1987 yılında Güre beldesinde belediye başkanı seçildiği ilk günden itibaren bölgenin bir turizm bölgesi olması gerektiğini savunduğunu vurgulayan Saka, 4 bin nüfuslu Güre'deki tesislerde bin 500 kişi çalıştığı söyledi.

Yaz sezonuna kadar Güre'de 3 otel daha açılacağını dile getiren Saka, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 2 bin 500 kişiye ekmek kapısı sağlamış olacağız. Edremit'in bir turizm merkezi olma konusunda iddia ediyorum çok önemli bir şansa sahip, çünkü Kazdağları'nın içinde bir yer. Kazdağları başlı başına bir turizm alanı. Tamamıyla bir destinasyon alanı. Onun dışında bölge oksijen yoğunluğu yönünden deniz seviyesinde en yoğun oksijen oranına sahip olan bir bölgedir. Bunun değerlendirilmesi sağlık turizminde değerlendirilmesi bölgeyi ciddi bir harekete geçirecek bir alan. Tarihi kimliğimizi ortaya çıkarıp bu tarihi kimliğimizi kullanmak mecburiyetindeyiz, kullanacağız da bunu."
Eskişehir'de Odun Pazarı Evleri veya Ankara'daki Beypazarı Evleri gibi Edremit evlerinin de canlandırılarak mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Saka, Kazdağları'nın mutlaka doğa turizminde çok önemli bir alan haline geleceğini bildirdi.
Termali geliştireceklerini belirten Saka, "Bölge, kış mevsiminde 130 bin, yaz turizm mevsiminde de bir milyon nüfusa sahip. 4 bin nüfuslu Güre'de 2 bin 500 yatakla yaz sezonunda 65 bin kişiye hizmet veriyoruz. Çok daha iyi noktalara geleceğiz" dedi.

Kaynak: AA