Koleksiyon Tutkusuyla Servet Harcadı

Eceabat ilçesinde müteahhitlik yapan mimar Mehmet Uzuner, 5 yıl önce başladığı koleksiyonerlik yaşamında biriktirdiği ve ofisinde sergilediği 17 bin tarihi obje için bugüne kadar 5 milyon lira harcadı.

Uzuner'in İsmetpaşa Mahallesi İstiklal Caddesindeki ofisi, aralarında MÖ 4000 yılına dayanan objelerin de bulunduğu binlerce tarihi esere ev sahipliği yapıyor.
Çalışma ortamı adeta bir müzeyi andıran Uzuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat firması olduğunu, eski binaların yıkımı esnasında çatı aralarında ya da binanın değişik bölümlerinde bulduğu objelerin dikkatini çektiğini söyledi.

O günlerde başladığı tarihi eser toplama merakının zamanla tutkuya dönüştüğünü belirten Uzuner, "Daha sonra ofiste objeleri gören kişiler bağışta bulundu. Zaman içinde toplamalar satın almalara dönüştü. Şu anda 17 bin civarında hem etnografik hem de arkeolojik eserlerim var. Bunları biriktiriyoruz. Bir bölümünü müzelerde bir bölümünü de kendi bünyemizde barındırıyoruz. İleride kurmayı planladığım müze için saklıyorum" dedi.

Uzuner, antik dönemlerden başlayıp, günümüze kadar uzanan geniş bir yelpazede her türlü objenin ofisinde mevcut olduğunu ifade ederek, "Frigyalıların, Lidyalıların cam örneklerinden başlayıp, Bizans, erken Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi eserler yer alıyor" diye konuştu.

- "5 yılda 17 bin obje için 5 milyon lira harcadım"
Mehmet Uzuner, bu kadar malzemeyi kendilerinin korumasının ve gelecek nesillere taşımasının mümkün olmadığını söyledi.

Bu konuda yetkililerin kendisine yardım etmesi gerektiğini söyleyen Uzuner, "Maalesef bugüne kadar böyle bir yardım alamadık. Devletimiz bize bir müze oluşturursa, bu objeleri oraya bağışlamaya hazırım. Bazı müzelere şu ana kadar bine yakın eser verdik. Geriye kalanlar hala elimizde. Eğer imkan bulabilirsem kendim bir müze kurup, Eceabat Kaymakamlığı ya da Eceabat Belediyesine bağışlamayı da düşünüyorum'' dedi.

Uzuner, elindeki tüm eserlerin kayıtlı olduğuna işaret ederek, 5 yılda 17 bin obje için 5 milyon lira harcadığını bildirdi.
Eserlerinin içinde çok nadide bulunan 3 ya da 4 Çanakkale seramiği olduğunu dile getiren Uzuner, koleksiyonuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Eserler arasında kandiller, vaftiz testisi, Osmanlı dönemine ait madeni gümüş, Cumhuriyet dönemine ait kağıt paralar, Fransızca ve Osmanlıca 200 yıllık 200 adet dini ve ders kitapları, dünyaca ünlü Sürmene çakıları, İngiliz askerlerine ait kürek, Fransız askerlerinin Çanakkale Savaşı'nda kullandığı süngü, yine savaşlarda kullanılan tabancalar, eski Posta Telgraf Teşkilatı zamanında kullanılan tartı aletleri ve bazı resimlere çok önem veriyorum."
Kaynak: AA