Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mısır’da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarıyla ilgili “Mısır'daki idam kararları kabul edilemez.

Hele hele bu siyasi maksatlarla, siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Mısır'daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki bunlar sadece karar safhasında kalır" dedi.


TBMM Başkanı Çiçek, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Stefan Zgonea ile birlikte katıldığı Milli Kütüphane'de hazırlanan "Romanya'ya Doğru Pencere" bölümünün açılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Çiçek, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları ile ilgili bir soru üzerine 'Mısır'daki gelişmeler ve idam kararlarıyla ilgili endişe ve düşüncelerini Meclis adına yapılan bir açıklamayla' duyurduklarını hatırlattı. TBMM Başkanı Çiçek, idam kararlarına yenilerinin eklenmiş olmasının daha da endişe verici olduğunu vurguladı.

Günümüz dünyasında, insanlığın geldiği nokta itibarıyla idam kararlarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Çiçek, şunları kaydetti: “Hele hele bu siyasi maksatlarla, siyasi gerekçelerle yapılıyorsa hiç kabul edilemez. Dolayısıyla Mısır'daki gelişmeleri Türkiye baştan beri hem ilkesel olarak hem de endişeyle takip etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki bunlar sadece karar safhasında kalır daha ileri bir noktaya götürülmez. Çünkü biz geçmişte de siyasi nedenlerle idamı yaşamış bir ülkeyiz. Halen o yılların ortaya koyduğu acıları toplum olarak unutmuş değiliz. O yaraları sarabilmiş değiliz.”
Başka ülkelerde de siyasi maksatlarla idam kararları verildiğinde, her defasında bu yolun doğru olmadığını dostça ilgili ülkelere Türkiye olarak iletildiğini belirten TBMM Başkanı Çiçek, Pakistan'da Zülfikar Ali Butto'nun idamını da endişeyle karşıladığını ve idamın yerine getirilmemesini istediğini kaydetti.

"Ümit ederiz ki tüm dünya iş işten geçtikten sonra bir tepki koyan durumda olmaz” diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maalesef özellikle gelişmiş dünya, demokrasi dünyası bazı konularda çok acele davranırken, bazı konularda sessizliğini korumaktadır. Temenni ederim ki bu idamlar o çevrelerin de bir an evvel tepkisini ortaya koymasına vesile olur ve hepimizin üzüntüyle karşıladığı bu olay daha ileri bir noktaya gitmemiş olur."
Basın mensuplarının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bugün yapacağı görüşme ile ilgili sorusu üzerine Çiçek, Orgeneral Özel'in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine yurt dışında olması nedeniyle katılamadığını ifade ederek "Kendi adına Kara Kuvvetleri Komutanımız ve komutanlar katılmıştı. O hassasiyetle yapılan bir nezaket ziyaretidir. Bunun ötesinde bir anlam yüklemeyin" karşılığını verdi.
Kaynak: İHA