Katar-türkiye İlişkileri Para Basacak

Türk kültürünü tanıtmak amacıyla Doha'da düzenlenen Katar-Türk Festivali ile Türkiye’ye daha fazla Katarlı turist çekme hedefleniyor.

Geçen yıl 20 bine ulaşan Katarlı turist sayısının bu sene daha fazla artması bekleniyor.
Türk şirketlerinin son 2-3 ayda Katar'da 2.5 milyar dolarlık altyapı ihaleleri aldığını, yıl sonuna kadar da bu rakamın 2 katına çıkmasını beklediklerini ifade eden Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Katar'ın Türk bankacılık sektörüne ilgi duyduğunu söyledi.

Kişi başı milli gelirin 100 bin doları aştığı Katar’da 300 bini Katarlı olmak üzere 2 milyon kişi yaşıyor. Turizm acentelerinin hedefi ise "zengin" Katarlıların tamamını Türkiye’de ağırlamak. Bu nedenle Türk kültürünü tanıtmak ve gelen turist sayısını artırmak amacıyla Katar’a Kültürel Köyü Vakfı tarafından Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği desteğinde başkent Doha'da Türk Festivali gerçekleştirildi.

Festival dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ahmet Demirok, Katar'ın, Türkiye'nin tanıtımına en uygun ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Büyükelçi Demirok, Katar'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2011'de 7 bin, önceki yıl 14 bin olduğunu, geçen yıl ise 20 bine yükseldiğini belirterek, “Turizmde ciddi bir potansiyel var. 300 bini Katarlı olmak üzere burada 2 milyon nüfus var. Hedefimiz 300 bin Katarlıyı turist olarak Türkiye'ye getirmek” diye konuştu.

Demirok, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4 Aralık 2013'te Katar'ı ziyaret ettiğini hatırlatırken, ziyaretle birlikte Katar'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin açılacağını bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 1.2 milyar dolar olduğunu belirten Demirok, “Bunun bir milyar doları Katar'ın LNG ve petrokimya ürünlerini Türkiye'ye satışından geliyor. Siyasetteki iyi ilişkilerimiz ekonomiye yansımamış. Büyük bir potansiyel var. Ama artacağına inanıyoruz. Son birkaç aydır her hafta birkaç ticaret heyetini burada ağırlıyoruz” dedi

Katar'ın 2022'de Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağını anımsatan Demirok, 50 milyar doları Dünya Kupası kaynaklı olmak üzere Katar 2030 Vizyonu çerçevesinde ülkeye 205 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, bu yatırımların ağırlıkla altyapı ve turizm olacağını söyledi.

Dünya Kupası için Katar'da 7 yeni stadyum yapılacağını, 3 stadyumun da yenileneceğini duyuran Demirok, stadyumlara talip Türk şirketleri bulunduğunu da bildirdi. Bugüne kadar Katar'da 13.2 milyar dolarlık proje gerçekleştiren Türk şirketlerinin ihalelere teklifler de verdiğini belirten Demirok, "Son 2-3 ayda 3 ihale aldılar. Yol ve metro ağırlıklı bu ihalelerin bedeli 2.5 milyar dolar. Türk şirketlerinin Katar'da ihale almasının ciddi şekilde artmasını, yıl sonunda bu rakamın 2 katına çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA