(özel Habe) Su Yoksa Oy Da Yok, Kız Da

Yıllardır yaşanan su sıkıntısı Çorum’un Uğurludağ ilçesine bağlı Yarımca köyünde, vatandaşlar seçimlerde oy kullanmama kararı aldı.


İhtiyaç duydukları içme suyunu köye 12 kilometre uzaklıktaki Uğurludağ ilçesinden karşılayan köy halkı, içme suyu dışındaki ihtiyaçlarını ise köyün 5 kilometre uzağından geçen Kızılırmak nehrinden tankerlerle taşıyarak temin ediyorlar.

70 haneden oluşan ve 230 kişinin yaşadığı Yarımca köyünde evlerde bulunan çamaşır ve bulaşık makineleriyle güneş enerji sistemleri yaşanan susuzluk nedeniyle kullanılmıyor. Temiz içme suyu bulamayan köylüler cami şadırvanına Kızılırmak'tan taşıdıkları su ile abdest alarak ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Banyo, bulaşık, hayvanların sulanması gibi işlerde ise ırmak suyu kullanmak zorunda kalan köyde zaman zaman da çeşitli hastalıklar baş gösteriyor.

Susuzluk nedeniyle köy halkı, 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde sadece muhtarlık seçiminde oy kullanacaklarını belirttiler. Köylerinin adının Yarımca yerine susuz köy olarak değiştiğini dile getiren köylüler, komşu köylere kız istemeye gittiklerinde sularının olmadığı için kız vermediklerini ifade ettiler.

TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRÜYORUZ
Yarımca köyü muhtarı Hasan Yücel Denden, taşıma suyuyla değirmen döndürdüklerini söyledi.

70 haneden oluşan köyün 230 nüfusunun bulunduğunu dile getiren muhtar Denden, köylülerin tarım ve hayvancılıktan geçimlerini sağladığını dile getirdi.

Köye 1968 yılında su getirildiğini ve bir süre sonra bu suyun kesildiğini dile getiren Denden, “1999 yılında kendi imkanlarımızla tekrar su getirdik 4-5 yıl o suyu kullandık. Köyümüz 12 yıldır susuz, taşıma suyuyla değirmen döndürüyoruz. Köye Uğurludağ ve Kızılırmak’tan su taşıyoruz. Hayvanların su ihtiyacını Kızılırmak, içme suyu ihtiyacını ise Uğurludağ’dan karşılıyoruz. Traktörlerle, tankerlerle, otomobille su taşıyoruz. Aracı olmayan ise eşekle, el arabasıyla taşıyor” dedi.

Tankerlerle getirdikleri suyu strafor yardımıyla evlere verdiklerini anlatan Denden, “Uğurludağ’dan getirdiğimiz suyu sadece içme ve çay yapımında kullanıyoruz. Çamaşır, bulaşık suyunu Kızılırmak’tan getiriyoruz. Çamaşır makinesi var. Buzdolabı var. Bulaşık makinesi var. Bunlar kirli suya ne kadar dayanır. Bir çamaşır makinesi 2 yılda ömrünü tamamlıyor. Kızılırmak suyuyla nasıl yıkanırız. Onu söyleyin. Kızılırmak suyuyla hem yıkanıyoruz, hem çamaşırlarda hem de bulaşıkların yıkanmasında kullanıyoruz. Vatandaşlar bunun yüzünden sıtma ve ishal oluyor. Tankerleri klorlamak için Sağlık Müdürlüğü’nden klor alıyoruz” diye konuştu.

Su sorunun çözülmesi için ilçe kaymakamı ve İl Özel İdaresi’ne müracaatta bulunduklarını dile getiren Denden, “Şendere Barajı gelecek size buradan su vereceğiz dediler. Uğurludağ’dan su buluyoruz. Uğurludağ belediyesine gidiyoruz söylüyoruz 12 kilometre olduğu için bize su vermedi. Kuyu verdiler analiz yaptırdık tuzlu çıktı. Şendere Barajı’da 10 yılda zor gelir. Özel idare geldi köye kilit taşı döşedi. Kilit taşı değil su önemli dedik. Suyumuzu da söyledik onlarda Şendere göleti gelecek dedi” ifadelerini kullandı.

SU YOK DİYE KIZ VERMİYORLAR
Yarımca halkından Bayram Denden ise, köyün adının “susuz” köye çıktığı için karşı köylerin kız vermediğini söyledi.

Çocuğunun İskilip ilçesinde eğitim gördüğünü dile getiren dile getiren Denden, çocuğunun köye gelirken banyosunu yaparak geldiğini ifade etti.

Su soruna çare bulamadıkları taktirde perişan olacaklarını dile getiren Denden, “İnsanlar rahatsızlanıyor. Köyden başka bir köye kız istemeye gittiğimizde sizin köyünüz susuz kız vermeyiz diyorlar. Çok perişan durumdayız. Susuz köye çıktı adımız. Yarımca değil adımız susuz köy kaldı. Çocuklar Cuma günü geliyorlar. İki hafta bir sefer banyo yapıp gidiyorlar. Anne baba niye bizi banyo yaptırmıyorsunuz diyorlar. Su yok ki ne ile banyo yaptırsın anne baba” diye konuştu.

Kadir Denden de, su konusunda mağdur olduklarını belirterek, yetkililerin bu konuyla ilgilenmesini beklediklerini ifade etti.

Köylerinin yol sorunu da bulunduğunu dile getiren Denden, 5 kilometre uzunluğundaki yolun asfaltlanmasını istedi. Kimseye seslerini duyuramadıklarını dile getiren Denden, devletten su sorununu çözmesini beklediklerini ifade etti.

SU YOKSA OYDA YOK
Köylülerden Adem Denden ise, köyün su sorunun çözülmediği taktirde yerel seçimlerde hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceklerini açıkladı.

Önümüzdeki yerel seçimlerde sadece muhtarlık seçimleri için oy kullanacaklarını anlatan Denden, “Önümüzde yerel seçimler var. Sadece muhtarımızı seçeceğiz. Belediye başkanlığı, il genel meclis üyesine oy kullanmayacağız. Bizim derdimiz su. Başka bir şey istemiyoruz. Devletten bir yetkili suyunuz var mı? diye kapımızı açmadı. Sadece muhtarımızı seçeceğiz. Başka oy kullanmayacağız. Milletvekili seçimleri var. Biz su sorunu halletmedikçe kimse bize oy verin diye gelmesin. Bizim derdimiz su. 15 yıldır bu cefayı çekiyoruz. Kendi imkanlarımızla şebeke suyu getirmiştik şuanda da yağmurlar olmadığı için köyümüzün suyu kesildi. Biz 6-7 yıldır ne çamaşır ne bulaşık makinesi hiç birşey kullanmıyoruz. Okula giden çocuklarımıza kirli su ile haftada bir kez banyo yapıyor. Canımıza tak dedi.

Köyümüze kaldırım döşediler. Gelen yetkililere söyledim. Bize su getirin dedik. Bize su getirin dedik. Derdimizi anlattık yetkililer ilgilenmedi. Abdesti dahi ırmak suyuyla alıyoruz. Canımıza tak dedi” ifadelerini kullandı.

İnsanlığın en büyük temel ihtiyacı su olduğunu kaydeden Hakkı Denden ise, “Biz bu temel ihtiyaçtan mahrum kaldık. Türkiye’nin yaptığı tüm şeylerle gurur duyuyoruz. Suriye’deki kardeşlerimize el uzatılması, Myanmar’daki kardeşlerimize el uzatılması millet olarak gurur yaşatıyor. Türk halkı olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak köyümüze su getirilmesini istiyoruz. Sadece su istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Yaptığımız iş siyasi değil insanidir. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Su dediğimizde her şey duruyor. Cenaze olduğunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Irmaktan tankerlerle su getiriyoruz. Taşıma suyuyla bir yere kadar artık sabrımız kalmadı. Kime sorarsanız sorun durumumuz içler acısı bir durum. Sular hijyenik değil. Mecburiyetten bu suları kullanmak zorundayız. Yeri geldiğinde sağlık sorunları yaşıyoruz. 11 aylık çocuğum var. 11 aylık çocuğumda su bekliyor 80 yaşında ki dedemde su bekliyor.Uğurludağ ilçesine bağlıyız. Buradaki sulardan istifade etmek istedik. Muhtarımız girişimde bulundu cevap alamadı” diye konuştu.

KÖYLÜ KADINLARIN TEPKİSİ
Su bulup ne bulaşık makinesi ne çamaşır makinesi çalıştırabildiğini anlatan Döne Denden isimli kadın, “Hasta bir insanım. Su getirenim yok. Yalnız yaşıyorum. Susuzluktan çok perişanım. Allah rızası için su istiyorum. Ellerim kirlendi. Ellerimi yıkamaya su bulamıyorum. Irmaktan getirdim. Sususuz. Su istiyorum” ifadelerini kullanırken, Nuriye Demir isimli kadın ise, “Su yüzünden sıkıntı çekiyoruz. İçmeye bulamıyoruz. Su ihtiyacını Uğurludağ’dan getirerek karşılıyoruz. Suyumuzu da komşularım getiriyor. Bazen kendimiz getiriyoruz. Hayvanların su ihtiyacını da ırmaktan getirdiğimiz suyla karşılıyoruz. Banyoda su yok. Lavaboda su yok. Mutfakta su yok. Bulaşık için su yok. Çok sıkıntılıyız. Hayvanlarımızı ırmaktan getirdiğimiz suyla suluyorum. Eğer su getirebilirsek içiyor. Getiremezsek susuz kalıyor” diye konuştu.

Köydeki su sorunu yüzünden ne cami imanının nede öğretmenlerin köylerde görev yapmak istemediğini anlatan Fatma Bulguroğlu da, “Bu köydeki su sorunu yüzünden hocamız, öğretmeniz hiç durmuyor. Geliyorlar, bir yıl geçmeden geri gidiyorlar. Burada hayat geçer mi diyorlar. Su olmayınca hayat olmaz diyorlar. Abdest alamıyoruz. Irmak suyuyla abdest alıyoruz. Susuzluktan en çok çocuklarımız etkileniyor. Çocuklarımız hasta oluyor. Devamlı pisliğin içerisinde duruyoruz. Su sorunu yüzünden bulaşık makinesi alamıyoruz. Çamaşırı elimizde yıkıyoruz. Su olmayınca bir şey yapamıyoruz. Bulaşık ve çamaşır makinesi olanda zaten de kullanamıyor. Banyo içme suyu ihtiyacını da varillere koyarak karşılıyoruz. Çeşmelerden su akmıyor. 15 yıldır akmıyor. Önce köy çeşmesini kullanıyorduk. Burada da su kesildi. Şimdi traktörlerle taşıyoruz. Elimizde taşıyoruz. İçme suyunu ayrı taşıyoruz. Çocuklarını yüzlerini yıkamaya su bulamıyor. Çamaşır makinesi aldım. Su olmayınca bozuldu. Duruyor. Yenisini alacağız” şeklinde konuştu.

Memba suyu içince sesinin kısıldığını anlatan Elif Denden, “Boğazım mikrop kapıyor. Boğazımdan konuşamıyorum. Sesim kısılıyor. Irmak suyundan oluyor. Boğazlarım iltihap kapıyor. Sık sık oluyor. Hiç suyumuz yok” derken, Güzide Demir isimli yaşlı kadın ise “Çok sıkıntılıyız yavrum. 20 TL vereceğiz su getirteceğiz. Hiç suyumuz yok. Atım yok, arabam yok. Komşu giderse ona verip getireceğiz. Ben su istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA